Луценко змінив підслідність у справі про заволодіння 20 млн доларів "Ощадбанку" – НАБУ
Луценко змінив підслідність у справі про заволодіння 20 млн доларів "Ощадбанку" – НАБУ

Луценко змінив підслідність у справі про заволодіння 20 млн доларів "Ощадбанку" – НАБУ

22 липня.

Генеральний прокурор Юрій Луценко змінив підслідність у кримінальному провадженні щодо заволодіння 20 млн дол.

державного АТ "Ощадбанк" за слідчими Головного слідчого управління Національною поліції України.

Раніше досудове розслідування у цій справі здійснювали НАБУ і САП.

Про це повідомляє УНН із посиланням на прес-службу Національного бюро розслідувань.

Так, у НАБУ заявляють, що зміна підслідності є неприпустимою та прямо порушує вимоги КПК України.

"Зміна підслідності у справі заволодіння 20 млн дол.

США державного АТ "Ощадбанк", в межах якої детективи НАБУ і прокурори САП повідомили про підозру 12 особам, за слідчими Нацполіції України є неприпустимою та прямо порушує вимоги КПК України.

Відповідне рішення з незрозумілих підстав без витребування та вивчення матеріалів кримінального провадження, Генеральний прокурор ухвалив 19 липня 2019 року", - йдеться в повідомленні.

У НАБУ вказали, що рішення про зміну підслідності ухвалене незважаючи на те, що Генпрокурору достеменно відомо про ймовірну причетність народного депутата України до вказаного правопорушення.

"Адже Юрій Луценко особисто підтримав та подав до Парламенту подання про притягнення народного обранця до кримінальної відповідальності.

Розмір предмету злочину в цьому провадженні в рази перевищує п’ятсот і більше розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленої законом на час вчинення злочину", - зазначили в Бюро.

У Бюро вказано, що відповідно до чинного законодавства з урахуванням згаданого цей злочин може розслідувати виключно Національне бюро.

"Згідно з КПК забороняється доручати здійснення досудового розслідування кримінального правопорушення, віднесеного до підслідності Національного антикорупційного бюро України, іншому органу досудовогорозслідування.

Відтак, Генеральний прокурор України прийняв рішення всупереч закону", - заявили у НАБУ.

Також у Бюро зазначили, що таке рішення Луценка ставить під загрозу можливість притягнення посадовців до кримінальної відповідальності.

"Навіть у випадку, якщо Нацполіція завершить розслідування, суд може повернути обвинувальний акт прокурора як такий, що не відповідає вимогам КПК про визначення підслідності.

НАБУ і САП закликають Юрія Луценка якомога швидше прийняти процесуальне рішення, яким провернути кримінальне провадження детективам та визначити підслідність за НАБУ, як це і передбачає законодавство України", - додали в Бюро.

Досудове розслідування у кримінальному провадженні за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч.5 ст.191 (Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем – ред.), ч.3 ст.209 (Легалізація (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом – ред.), ч.2 ст.364 (Зловживання владою або службовим становищем – ред.), ч.1 ст.366 (Службове підроблення – ред.) КК України, НАБУ і САП здійснювали з травня 2016 року.

США нібито на купівлю насіння соняшника.

Після отримання коштів тодішні власники групи "Креатив" вивели їх за кордон на рахунки підконтрольних їм компаній, зареєстрованих у Белізі та Швейцарії.

А згодом цими ж грошима сплатили за купівлю корпоративних прав юридичних осіб, що володіли цінною нерухомістю.

В межах розслідування восени 2018 року 12 особам повідомлено про підозру.

Зокрема, власникам та службовим особам підприємств групи "Креатив", службовцям АТ "Ощадбанк" та незалежному оцінювачу.

Водночас, у листопаді Верховна Рада України не підтримала подання Генерального прокурора та відмовилася надати згоду на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання та арешт організатора цих злочинів – народного депутата і бенефіціарного власника групи "Креатив".

Источник материала
Поделиться сюжетом
Упоминаемые персоны