Луценко забрав у НАБУ справу про розкрадання 20 мільйонів доларів "Ощадбанку" і передав поліції
Луценко забрав у НАБУ справу про розкрадання 20 мільйонів доларів "Ощадбанку" і передав поліції

Луценко забрав у НАБУ справу про розкрадання 20 мільйонів доларів "Ощадбанку" і передав поліції

19:55, 22 липня 2019.

Політика.

13.

В НАБУ і САП закликають генпрокурора повернути справу про розкрадання коштів "Ощадбанку" від Нацполіції знову до них.

САП і НАБУ стверджують, що Луценко з незрозумілих причин змінив підслідність / zn.

Генеральний прокурор України Юрій Луценко передав справу про розкрадання 20 млн доларів "Ощадбанку" від Національного бюро розслідувань і Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, які розслідувати її понад півроку, до поліції.

Про це повідомляється у спільній заяві САП і НАБУ.

«Зміна підслідності у справі заволодіння 20 млн дол.

державного АТ «Ощадбанк», в межах якої детективи НАБУ і прокурори САП повідомили про підозру 12 особам, за слідчими Нацполіції України є неприпустимою та прямо порушує вимоги КПК України.

Відповідне рішення з незрозумілих підстав без витребування та вивчення матеріалів кримінального провадження генеральний прокурор ухвалив 19 липня 2019 року.

Для притягнення винних до відповідальності НАБУ і САП закликають Юрія Луценка провернути кримінальне провадження детективам Національного бюро», - йдеться у документі.

Автори заяви зазначають, що з травня 2016 року НАБУ і САП здійснювали досудове розслідування у кримінальному провадженні за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч.5 ст.191, ч.3 ст.209, ч.2 ст.364, ч.1 ст.366 КК України.

Вони також нагадали про суть розслідуваної справи: за даними слідства, у період 2013–2015 років службові особи приватних підприємств, які входили до групи «Креатив», у змові зі службовими особами АТ «Ощадбанк», підробивши документи, незаконно отримали в держбанку кредит на суму 20 млн дол.

нібито на купівлю насіння соняшника.

Після отримання коштів тодішні власники групи «Креатив» вивели їх за кордон на рахунки підконтрольних їм компаній, зареєстрованих у Белізі та Швейцарії.

А згодом цими ж грошима сплатили за купівлю корпоративних прав юридичних осіб, які володіли цінною нерухомістю.

В межах розслідування восени 2018 року 12 особам повідомили про підозру, зокрема: власникам та службовим особам підприємств групи «Креатив», службовцям АТ «Ощадбанк» та незалежному оцінювачу.

Водночас у листопаді минулого року Верховна Рада не підтримала подання генпрокурора і відмовилася надати згоду на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання та арешт організатора цих злочинів – народного депутата і бенефіціарного власника групи «Креатив».

Також у заяві САП і НАБУ пояснили, що Нацполіція не може розслідувати цю справу, оскільки у ній фігурує народний депутат.

«У липні 2019 року з незрозумілих причин та у порушення ч.5 ст.36 КПК України генеральний прокурор раптово змінює підслідність у кримінальному провадженні за слідчими Головного слідчого управління Національною поліції України.

Рішення ухвалено, незважаючи на те, що генпрокурору достеменно відомо про ймовірну причетність народного депутата України до вказаного правопорушення.

Адже Юрій Луценко особисто підтримав та подав до парламенту подання про притягнення народного обранця до кримінальної відповідальності», - йдеться у заяві.

Наголошується, що розмір предмету злочину в цьому провадженні в рази перевищує п’ятсот і більше розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленої законом на час вчинення злочину.

Тому, як вважають автори заяви, відповідно до чинного законодавства з урахуванням згаданого цей злочин може розслідувати виключно Національне бюро.

«Згідно з КПК забороняється доручати здійснення досудового розслідування кримінального правопорушення, віднесеного до підслідності Національного антикорупційного бюро України, іншому органу досудового розслідування.

Відтак, генеральний прокурор прийняв рішення всупереч закону», - підкреслюється в документі.

НАБУ і САП закликають Луценка якомога швидше ухвалити процесуальне рішення, яким повернути кримінальне провадження детективам і визначити підслідність за НАБУ.

Довідка УНІАН.

За підозрою у заволодінні 20 млн доларів кредитних коштів «Ощадбанку» детективи НАБУ затримали 10 осіб, 24 жовтня 2018 року їм було повідомлено про підозри.

Серед підозрюваних: двоє чинних і один колишній працівник банку, які, за даними САП, готували документацію щодо видачі кредиту і приховували від інших задіяних служб наявні невідповідності і порушення у документах позичальника; оцінювач, яка надала оцінку майновим правам за фіктивним договором поставки, що були прийняті банком як забезпечення кредиту; 5 осіб - головний бухгалтер і працівники підприємств групи «Креатив», які для досягнення спільного умислу із заволодіння коштами банку підробили низку документів і безпосередньо здійснювали легалізацію коштів шляхом їх переведення у безготівкову форму; син народного депутата Станіслава Березкіна, який нібито разом з іншими бенефіціарними власниками групи «Креатив» (на той час) набув корпоративні права ПАТ «Чорноморгідрозалізобетон», придбані за рахунок коштів банку.

У САП вважають, що заволодіння 20 млн дол.

державного банку було організоване народним депутатом Станіславом Березкіним (група «Воля народу») і виконане його близькими родичами та бізнес-партнерами.

Березкін запевняє, що він та його родина злочинів не вчиняли.

24 жовтня керівник САП Назар Холодницький направив генпрокурору Луценку подання про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання та арешт депутата, ймовірно причетного до заволодіння 20 млн доларів кредитних коштів «Ощадбанку».

7 листопада Луценко подав до ВР подання про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання та арешт Березкіна.

19 листопада Комітет Верховної Ради з питань Регламенту та організації роботи парламенту визнав подання Генпрокуратури на затримання та арешт Березкіна недостатньо вмотивованим та необґрунтованим.

20 листопада Верховна Рада не дала згоди на притягнення до кримінальної відповідальності Березкіна.

Після нерезультативного голосування відповідно ВР не голосувала за надання згоди на арешт та затримання народного депутата, бо без скасування депутатської недоторканості такі дії щодо парламентарія не можуть здійснюватися.

#Луценко#НАБУ#Ощадбанк.

Источник материала
Поделиться сюжетом