Як виглядає будинок, який збудували роботи: фото
Як виглядає будинок, який збудували роботи: фото

Як виглядає будинок, який збудували роботи: фото

Будинок площею 200 метрів квадратних є результатом тривалої співпраці між дослідниками-професорами з ETH Zurich та експертами в галузі будівництва і фахівцями з планування, пише Pragmatika.

Чим унікальна будівля? Будинок-демонстратор показує, як цифрові процеси можна використовувати у будівельних процесах, які нові можливості вони надають, особливо в енергоефективності та інноваціях.

Розробники із Цюрихського політехнікуму працювали над тим, аби зробити будівництво більш стійким і ефективним за допомогою цифрових технологій і водночас створити нові можливості дизайну для дому.

До прикладу, нова технологія будівництва Mesh Mold поєднує в собі дві традиційно розділені функції опалубки і армування.

Цим процесом керувала роботизована система – спершу з високою точністю була виготовлена модель сталевої сітки, яку потім заповнили бетоном.

Роботи створюють сітку, яку заливають бетоном: дивіться фото.

Ще одним роботом, який працював на цьому будівельному був In-situ Fabricator – він був призначений для виготовлення будівельних елементів на місці.

Завдяки вбудованій системі навігації та датчиків він міг без труднощів самостійно орієнтуватись на будмайданчику.

Такий робот-"різноробочий" виконував завдання, які могли загрожувати життю чи здоров'ю, якби їх виконувала людина.

За допомогою 3D-принтера з високою роздільною здатністю були сформовані збірні стельові плити.

На етапі друку такі технології будівництва, як освітлення та акустика, вже можуть бути інтегровані в будівельні елементи.

Тривимірна робототехнічна конструкція високоінтегрованих елементів з деревини розширює можливості геометричного дизайну збірних конструкцій і зводить до мінімуму зусилля, пов'язані зі встановленням окремих елементів.

Збір дерев'яних конструкцій-скелетів та їхнє виготовлення також відбувається "руками" роботів.

Керувати "розумним" будинком можна з єдиної системи DigitalSTROM.

Ця платформа дозволить керувати усіма елементами будинку незалежно від виробника: аналогові технології, IP-пристрої, аудіо- та мультимедійні програми, технології будівництва, сенсори тощо.

Музей робототехніки у 2020-му році почнуть зводити у Південній Кореї.

Нікого не здивують тим, що його будуватимуть роботи.

Більше новин зі світу технологій, ґаджетів, штучного інтелекту та космосу читайте у розділі Техно.

Источник материала
Поделиться сюжетом