Суд відмовився розблокувати процес перейменування колишньої УПЦ Московського патріархату
Суд відмовився розблокувати процес перейменування колишньої УПЦ Московського патріархату

Суд відмовився розблокувати процес перейменування колишньої УПЦ Московського патріархату

21:49, 23 липня 2019.

378.

У квітні Окружним адмінсудом було призупинено перейменування колишньої Української православної церкви Московського патріархату.

Суд не задовольнив апеляцію Мінкульту щодо перейменування УПЦ МП / фото УНІАН.

Шостий апеляційний адміністративний суд відмовив Міністерству культури у розблокуванні процесу перейменування колишньої Української православної церкви Московського патріархату.

Як сьогодні повідомили на сайті колишньої УПЦ МП, засідання суду за апеляційною скаргою Міністерства культури України на ухвалу Окружного адміністративного суду міста Києва про забезпечення позову від 22 квітня відбулося 22 липня.

Зазначається, що ухвалу суду першої інстанції про забезпечення позову залишено без змін.

У повідомленні нагадується, що 22 квітня ухвалою Окружного адміністративного суду міста Києва задоволено заяву колишньої УПЦ МП та "заборонено суб’єктам державної реєстрації проводити будь-які реєстраційні дії щодо відомостей, які містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, стосовно Київської Митрополії, монастирів, духовних семінарій, єпархій, які входять до релігійного об’єднання Українська Православна Церква".

Як повідомляв УНІАН, 20 грудня 2018 року Верховна Рада ухвалила зміни до закону «Про свободу совісті та релігійні організації» щодо назви релігійних організацій (об'єднань), які входять в структуру (є частиною) релігійної організації (об'єднання), керівний центр (управління) якої розташовується за межами України в державі, яку законом визнано такою, що здійснює військову агресію проти України та/або тимчасово окупувала частину території України.

Закон підтримали 240 народних депутатів із 289, зареєстрованих у сесійній залі.

Відповідно до закону, колишня УПЦ МП може вибрати будь-який варіант назви, законом встановлено лише одне обмеження: церква, яка підпорядкована державі-окупанту, не має права бути представленою у військових підрозділах і на лінії фронту у військових частинах.

9 березня Окружний адмінсуд Києва відкрив провадження у справі за позовом Київської митрополії колишньої УПЦ МП до Міністерства культури про скасування наказу про затвердження релігієзнавчої експертизи зі встановленню переліку релігійних організацій (об'єднань), що підпадають під дію норм закону "Про свободу совісті та релігійні організації".

Також позивач просить визнати протиправними дії міністерства щодо розміщення на його сайті та в газеті "Урядовий кур'єр" переліку релігійних організацій, які мають внести зміни до своїх статутів і подати їх на реєстрацію в установленому порядку.

Колишня УПЦ МП підпадає під норми закону й має змінити назву із зазначенням своєї приналежності до Росії.

31 березня міністр культури Євген Нищук у коментарі УНІАН заявив, що Мінкульт, незважаючи на позов, поданий до нього колишньою УПЦ МП, виконає норму закону про її перейменування і «приблизно через місяць» може змінити в реєстрі назву цієї релігійної організації у разі її відмови зробити це самостійно.

22 квітня Окружний адміністративний суд Києва задовольнив заяву Київської митрополії колишньої УПЦ МП про забезпечення позову у справі про скасування наказу Міністерства культури України, згідно з яким Київська митрополія колишньої УПЦ МП має внести зміни до своєї назви.

#Мінкульт#УПЦ МП#московський патріархат.

Источник материала
Поделиться сюжетом