Україна готова до сценарію "нульового" транзиту - Нафтогаз
Україна готова до сценарію "нульового" транзиту - Нафтогаз

Україна готова до сценарію "нульового" транзиту - Нафтогаз

14 серпня, 2019, 13:54.

.

Укртрансгаз модернізував 5 компресорних станцій для роботи в реверсному режимі.

Це дає можливість, у випадку часткової чи повної зупинки транзиту, забезпечувати безперебійне газопостачання для українських споживачів східних і південних регіонів.

Про це повідомила прес-служба компанії.

“Станом на сьогодні Укртрансгаз впровадив всі необхідні технічні і регламентні рішення для створення надійної реверсної схеми, вона готова до функціонування в штатному режимі і може бути активована відразу при необхідності”, - повідомили в Укртрансгазі.

“На компресорних станціях “Хуст”, “Богородчани”, “Гусятин”, “Бар”, “Олександрівка” побудовано нові обв’язки, за рахунок яких вдалось розширити можливості ГТС для оперативного перерозподілу газових потоків та оптимізувати технологічні витрати газу при роботі станцій в реверсі”, - ййдеться у повідомленні.

На той момент штатних можливостей переключення на реверсний режим не було і для проходження газової кризи була реалізована тимчасова схема газопостачання “захід-схід”.

Після його завершення 31 січня 2019 року російський монополіст планує максимально скоротити транзит свого газу через територію України.

4 квітня Європарламент ухвалив оновлену Газову директиву ЄС.

Після вступу нових правил в силу всі газопроводи з країн, що не входять до Євросоюзу, включаючи "Північний потік-2", повинні будуть дотримуватися правил ЄС: доступ для третіх сторін, поділ прав власності, недискримінаційні тарифи і прозорість.

"Газпром" отримав чергову відмову від Данії щодо маршруту "Північного потоку-2".

Раніше дозволи щодо будівництва російського газопроводу дали Німеччина, Фінляндія та Швеція.

Нафтогаз пропонує Газпрому контракт на "своп" газу.

Відповідно до цього варіанту Газпром передаватиме Україні певний обсяг газу (певну енергетичну цінність газу) на кордоні Україна-Росія, а Україна буде передавати такий самий обсяг (енергетичну цінність) на кордоні Україна-ЄС.

Переговори щодо транзиту російського газу через територію України заплановані на грудень, але президент України розраховує провести їх раніше.

Источник материала
Поделиться сюжетом