В Ісландії "попрощались" з першим зниклим через зміни клімату льодовиком
В Ісландії "попрощались" з першим зниклим через зміни клімату льодовиком

В Ісландії "попрощались" з першим зниклим через зміни клімату льодовиком

19 серпня, 2019, 10:03.

.

18 серпня в Ісландії відкрили меморіальну дошку 700-річному льодовика Okjökull (Окйекюдль), який, за оцінками вчених, першим в цій країні розтанув в результаті змін клімату.

Про це повідомляє Deutsche Welle.

В Ісландії у неділю влаштували церемонію прощання з льодовиком Окйекюдль, який вважається першим зниклим в країні у зв'язку з кліматичними змінами.

Льодовик Окйекюдль, який століття тому покривав 15 квадратних кілометрів гірського схилу на заході Ісландії та мав товщину 50 метрів, скоротився до майже 1 квадратного кілометра льоду глибиною менше ніж 15 метрів, і втратив свій статус льодовика.

Ісландський геолог Оддур Сігурдссон оголосив про зникнення льодовика Окйекюдль, якому було майже 700 років, близько десяти років тому.

У неділю він очолив церемонію прощання, принісши свідоцтво про смерть колишнього льодовика.

Близько 100 осіб здійснили двогодинне сходження на вулкан, де раніше був льодовик, після чого діти встановили на місці меморіальну таблицю із написом.

На бронзовій табличці ісландською та англійською мовами викарбувано "лист в майбутнє".

"Ок - перший ісландський глетчер, який втратив свій статус.

Протягом наступних 200 років всі наші глетчери, як очікується, підуть його шляхом.

Цей пам'ятний знак свідчить про те, що ми знаємо, що відбувається і що потрібно робити.

Тільки вам відомо, чи зробили ми це", - йдеться в посланні до нащадків.

Прем'єр-міністр Ісландії Катрін Якобсдоттір зазначила, що зробить питання кліматичних змін пріоритетним питанням на зустрічі лідерів скандинавських країн та канцлерки Німеччини Ангели Меркель у вівторок в Рейк'явіку.

Меморіал датований серпнем 2019 року і також містить позначку "415ppm CO2" - тут йдеться про рекордний рівень у 415 частин вуглекислого газу на мільйон молекул, зафіксований в атмосфері у травні цього року.

Источник материала
Поделиться сюжетом