Про це розповідає 33 канал.
«Вперше спробував лохину у свого знайомого, який поділився кількома десятками саджанців і додав, що попит на неї є, можна непогано заробити», — розповідає фермер Олег Вагін.
— Чимало корисної інформації знайшов в Інтернеті від американських садівників.
Перше, що я зробив — виділив біля будинку ділянку площею 40 соток, закупив посадковий матеріал.
Оскільки Поділля славиться чорноземами, де лохина не може рости, довелося підвищити кислотність ґрунту за допомогою торфу.
З нього і перепрілої хвої приготував субстрат для саджанців, свіжі тирсу використовував для мульчування».
Рослини лохини дуже вимогливі до змісту мінералів і вимагають порівняно невеликої кількості елементів, погано переносять підвищену концентрацію добрив.
Мінеральні добрива зазвичай вносять навесні, коли починається ріст, і відразу після збору врожаю (крім азотних форм).
Рослини порівняно стійкі до шкідників і хвороб, рано вступають в плодоношення, довговічні, при належному догляді здатні рости 50-90 років.
Лохина потребує хорошого поливі.
Кращий варіант — крапельне зрошення, але дуже багато допускають помилки і не розраховують кількість води в свердловині.
Сезон збору врожаю лохини починається на початку липня і триває близько місяця.
Якщо ж є ранньостиглі сорти, то можна мати ягоду і два місяці.
Щоб прорекламувати свою ягоду, вінничанин знайшов контакти оптовиків, які займалися малиною і смородиною.
«Я їм дзвонив і пропонував лохину.
Деякі спочатку сумнівно ставилися до такої пропозиції, перепитували, що це таке.
Скаржилися на бізнес з чорницею, мовляв, одна морока з нею, тому що через два дні з неї тече сік і її потрібно викидати.
Я пояснив, що лохина зберігається в ідеальному стані до двох тижнів і поступово почав отримувати замовлення.
А ось ті, хто торгував на ринках столиці, забирали без коливань.
У Києві лохина вже була популярною і покупців вистачало, — додає Олег Вагін.
— Зараз зі збутом проблем немає, мене самі шукають продавці і забирають оптом навіть в селі, тому що багато хто з сусідів теж стали вирощувати цю ягоду.
Деякі кажуть, що вигідніше самому йти на ринок і торгувати, але я розумію, що на двох стільцях всидіти неможливо.
Потрібно з ранку до вечора працювати на плантації, обрізати кущі, стежити за поливом, щоб ягода була дрібною і солодкою.
Хочеш бути конкурентоспроможним, потрібно дотримуватися відповідної технології вирощування.
Взагалі я всім повторюю, що лохина не любить дилетантів».
Хоча рослина і потребує ретельного догляду, капіталовкладеннях і плодоносить тільки на другий рік, фахівець вважає її вдячної ягодою.
Що стосується культури споживання, то Олег Вагін радить їсти лохину в свіжому вигляді, тоді в ній багато вітамінів.
Крім того, з неї виходять смачні вареники і варення.