Фермери Вінниччини переходять на вирощування лохини
Фермери Вінниччини переходять на вирощування лохини

Фермери Вінниччини переходять на вирощування лохини

Про це розповідає 33 канал.

«Вперше спробував лохину у свого знайомого, який поділився кількома десятками саджанців і додав, що попит на неї є, можна непогано заробити», — розповідає фермер Олег Вагін.

— Чимало корисної інформації знайшов в Інтернеті від американських садівників.

Перше, що я зробив — виділив біля будинку ділянку площею 40 соток, закупив посадковий матеріал.

Оскільки Поділля славиться чорноземами, де лохина не може рости, довелося підвищити кислотність ґрунту за допомогою торфу.

З нього і перепрілої хвої приготував субстрат для саджанців, свіжі тирсу використовував для мульчування».

Рослини лохини дуже вимогливі до змісту мінералів і вимагають порівняно невеликої кількості елементів, погано переносять підвищену концентрацію добрив.

Мінеральні добрива зазвичай вносять навесні, коли починається ріст, і відразу після збору врожаю (крім азотних форм).

Рослини порівняно стійкі до шкідників і хвороб, рано вступають в плодоношення, довговічні, при належному догляді здатні рости 50-90 років.

Лохина потребує хорошого поливі.

Кращий варіант — крапельне зрошення, але дуже багато допускають помилки і не розраховують кількість води в свердловині.

Сезон збору врожаю лохини починається на початку липня і триває близько місяця.

Якщо ж є ранньостиглі сорти, то можна мати ягоду і два місяці.

Щоб прорекламувати свою ягоду, вінничанин знайшов контакти оптовиків, які займалися малиною і смородиною.

«Я їм дзвонив і пропонував лохину.

Деякі спочатку сумнівно ставилися до такої пропозиції, перепитували, що це таке.

Скаржилися на бізнес з чорницею, мовляв, одна морока з нею, тому що через два дні з неї тече сік і її потрібно викидати.

Я пояснив, що лохина зберігається в ідеальному стані до двох тижнів і поступово почав отримувати замовлення.

А ось ті, хто торгував на ринках столиці, забирали без коливань.

У Києві лохина вже була популярною і покупців вистачало, — додає Олег Вагін.

— Зараз зі збутом проблем немає, мене самі шукають продавці і забирають оптом навіть в селі, тому що багато хто з сусідів теж стали вирощувати цю ягоду.

Деякі кажуть, що вигідніше самому йти на ринок і торгувати, але я розумію, що на двох стільцях всидіти неможливо.

Потрібно з ранку до вечора працювати на плантації, обрізати кущі, стежити за поливом, щоб ягода була дрібною і солодкою.

Хочеш бути конкурентоспроможним, потрібно дотримуватися відповідної технології вирощування.

Взагалі я всім повторюю, що лохина не любить дилетантів».

Хоча рослина і потребує ретельного догляду, капіталовкладеннях і плодоносить тільки на другий рік, фахівець вважає її вдячної ягодою.

Що стосується культури споживання, то Олег Вагін радить їсти лохину в свіжому вигляді, тоді в ній багато вітамінів.

Крім того, з неї виходять смачні вареники і варення.

Источник материала
Поделиться сюжетом