Тому розберімось, що насправді хорошого і корисного у червоному м'ясі.
Червоне м'ясо – що це?.
Фахівці з харчування вважають "червоним" м'ясо ссавців: наприклад, яловичину, свинину і баранину, а "білим" – м'ясо птахів: наприклад, курей або індичок.
Користь червоного м'яса.
Міжнародні клінічні рекомендації по харчуванню називають пісне червоне м'ясо безпечним для здоров'я джерелом білка.
У 100 г пісної свинини міститься 26 г білка.
В Україні рекомендують вживати 65-117 г білка на добу чоловікам і 58-87 г жінкам: тобто з порцією м'яса можна отримати половину денної норми.
Воно є і в рослинній, і у тваринної їжі, але з м'яса воно засвоюється краще, ніж з рослин.
У 100 г пісної свинини міститься 1,15 мг заліза.
Рекомендована добова доза для чоловіків – 10 мг заліза на добу, для жінок – 18 мг на добу.
Це десята частина денної норми, тому "добирати" доведеться з іншої їжі – морепродуктів, горіхів, бобових і овочів.
Вітамін В12.
Він необхідний для кровотворення, нормальної роботи нервової системи та синтезу ДНК.
І відсутній в рослинній їжі.
У 100 г пісної свинини міститься 0,57 мкг вітаміну В12.
Це всього лише п'ята частина рекомендованої денної норми – 3 мкг.
Тому потрібно вживати й інші продукти тваринного походження: рибу, яйця, молоко і молочні продукти.
Скільки можна їсти червоного м'яса?.
Американська кардіологічна асоціація рекомендує здоровим людям їсти не більше однієї порції пісного м'яса на день.
Це шматок вагою 50-80 грам і розміром приблизно з колоду карт.
Раз на тиждень можна з'їдати стейк вагою до 500 грамів.
Але порцію можна й збільшити, якщо в деякі дні відмовляєтесь від червоного м'яса.
Наприклад, Міжнародний фонд раку дозволяє раз в тиждень балувати себе великим стейком – вагою 350-500 г.
Або через день їсти по кілька невеликих котлет.
А ось продуктів з обробленого м'яса рекомендується уникати.