ГПУ уклала угоду з фігурантом справи Гандзюк Павловським, але не показує її батьку загиблої
ГПУ уклала угоду з фігурантом справи Гандзюк Павловським, але не показує її батьку загиблої

ГПУ уклала угоду з фігурантом справи Гандзюк Павловським, але не показує її батьку загиблої

Генеральна прокуратура України підтвердила укладення угоди з фігурантом справи про вбивство активістки Катерини Гандзюк Ігорем Павловським.

Про це у четвер, 22 серпня, журналістам повідомила прокурор Генеральної прокуратури Вікторія Калита у будівлі Приморського райсуду Одеси.

Вона підтвердила, що з обвинуваченим укладено угоду, яка і має бути розглянута в суді, однак говорити про її суть відмовилася, зазначивши, що зміст документа озвучать в судовому засіданні.

Як уточнила прокурор, обвинувачений співпрацює зі слідством і дав свідчення.

За її словами, Верховний суд змінив підсудність справи у зв'язку з відповідним клопотанням.

Зокрема, Павловський переніс хірургічну операцію, після якої проживає в Одесі.

Калита зазначила, що раніше він проходив у справі як один із співорганізаторів замаху, однак зараз його звинувачують за іншою статтею Кримінального кодексу України – ч.

1 ст.

396 (приховування тяжкого чи особливо тяжкого злочину) КК України.

До суду також прибули батько вбитої активістки Віктор Гандзюк, його адвокат Ольга Веретільник, а також ряд представників одеських громадських об'єднань.

Веретільник повідомила, що Віктор Гандзюк не є офіційним потерпілим у справі, яку передано до Одеси.

У зв'язку з цим, у них немає можливості ознайомитися з документами, зокрема, з текстом угоди Павловського з прокуратурою.

"Ми наполягатимемо на тому, щоб нас визнали потерпілою стороною", – сказала вона, додавши, що завтра в Шевченківському суді Києва має відбутися засідання за іншим кримінальним провадженням щодо вбивства активістки, на яке має з'явитися Павловський.

Захисник висловила сподівання, що до Києва фігурант з'явиться, і ситуація певною мірою проясниться.

У свою чергу, Віктор Гандзюк припустив, що має місце навмисне затягування процесу.

"Вони сподіваються, що з часом на засідання перестануть приходити журналісти і активісти, а потім таємно все вирішать...", – сказав батько активістки.

Підбурювача та пособника нападу Сергія Торбіна засуджено до 6 років 6 місяців, безпосереднього виконавця Микиту Грабчука - до 6 років, пособників Володимира Васяновича і В’ячеслава Вишневського - до 4, а Віктора Горбунова - до 3 років позбавлення волі.

Вирок набув чинності 5 серпня.

Як повідомлялося, 22 серпня 2018 року четверо з п’яти підозрюваних у спробі вбити активістку і радницю мера Херсона Катерину Гандзюк зізналися у скоєнні злочину.

31 липня у Херсоні невідомий облив кислотою виконувача обов’язків керуючого справами Херсонської міської ради та відому громадську діячку Катерину Гандзюк.

Правоохоронці розпочали досудове розслідування за фактом нападу на Гандзюк, попередня правова кваліфікація – ст.296 Кримінального кодексу України "хуліганство".

Крім того, поліція оприлюднили фото ймовірного нападника.

Пізніше правоохоронці перекваліфікували напад на виконувача обов'язків керуючої справами Херсонської міської ради Катерину Гандзюк з "хуліганства" на "тяжкі тілесні ушкодження з метою залякування".

4 листопада 2018 року, Катерина Гандзюк померла.

За попередньою інформацією, причиною смерті активістки став обрив тромбу.

Источник материала
Поделиться сюжетом