"Опозиційна платформа – За життя" виступає за дотримання закону про Регламент при обранні керівництва комітетів ВР
"Опозиційна платформа – За життя" виступає за дотримання закону про Регламент при обранні керівництва комітетів ВР

"Опозиційна платформа – За життя" виступає за дотримання закону про Регламент при обранні керівництва комітетів ВР

"Опозиційна платформа – За життя" вважає: процес формування робочих органів Верховної Ради України та обрання їх начальницького складу має здійснюватися виключно у законному руслі.

Про це йдеться в заяві політичної партії.

Там підкреслюється, що закріплення за опозиційними парламентськими фракціями контрольних функцій є загальноприйнятою у цивілізованому світі механізмом здійснення демократії, а обрання представників опозиції на керівні посади в парламентських комітетах – не тільки умова забезпечення прав опозиції, але і данину демократичним традиціям парламентаризму.

Там нагадали, що питання формування робочих органів Верховної Ради України та обрання їх керівного складу врегульовані чинним законодавством України.

Зокрема, ст.

6, ст.

36, ст.

64 Конституції України, а також ч.

4 ст.

81 Закону України "Про Регламент Верховної Ради України", яким встановлено: "Квоти розподілу посад голів комітетів, перших заступників, заступників голів, секретарів та членів комітетів визначаються пропорційно від кількісного складу депутатських фракцій (депутатських груп) до фактичної чисельності народних депутатів у порядку, встановленому Верховною Радою".

" Ці норми прямо надають нашої партії право отримати у сферу відповідальності посади трьох голів парламентських комітетів, трьох перших заступників голів, шести заступників і трьох секретарів комітетів відповідно", – зазначили в партії.

Враховуючи зазначене, демократичні принципи здійснення державної влади в Україні, а також чисельний склад депутатської фракції політичної партії "Опозиційна платформа – За життя", пропонуємо надати нашій фракції наступні сфери відповідальності:.

1) на позиціях голів комітетів Верховної Ради України:.

– з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій в Донецькій, Луганській областях та Автономній Республіці Крим, національних меншин і міжнаціональних відносин;.

– з питань свободи слова;.

– з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів;.

2) на позиціях перших заступників голів комітетів Верховної Ради України:.

– з питань бюджету;.

– з питань антикорупційної політики;.

– з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування;.

3) на позиціях заступників голів комітетів Верховної Ради України:.

– з питань зовнішньої політики і міжпарламентського співробітництва;.

– з питань енергетики та житлово-комунальних послуг;.

– з питань правоохоронної діяльності;.

– з питань економічного розвитку;.

– з питань фінансів, податкової та митної політики;.

– з питань інтеграції України з Європейським Союзом;.

4) на позиціях секретарів комітетів Верховної Ради України:.

– з питань правової політики;.

– з питань Регламенту, депутатської етики та організації роботи.

Верховної Ради України;.

– з питань гуманітарної та інформаційної політики.

У партії вважають, що участь народних депутатів України від політичної партії "Опозиційна платформа – За життя" у керівному складі наведених вище комітетів дозволить забезпечити ефективну реалізацію функцій парламентської опозиції і парламентського контролю за діяльністю виконавчої влади, зміцнення демократії та парламентаризму в Україні.

"Будь-який інший принцип розподілу керівних посад у комітетах Верховної Ради буде продовження ганебної практики, що проводиться режимом Порошенко, зловживанням владою і порушенням законів України, підлягають відповідному оскарженню.

"Опозиційна платформа – За життя" наполягає на необхідності невідкладного прийняття Закону України "Про опозицію", який так і не був прийнятий за п'ять років злочинного режиму Порошенко.

Крім того, виходячи з надзвичайної важливості питання відновлення миру на Донбасі і вкрай складній ситуації, яка там склалася, ми продовжуємо наполягати на створенні окремого парламентського комітету з питань комплексного вирішення проблем Донецької і Луганської областей.

Відповідне звернення представники нашої партії внесли на розгляд у підготовчу депутатську групу з організації роботи Верховної Ради України ІХ скликання", – йдеться у заяві.

Источник материала
Поделиться сюжетом