Підтримка громадянами вступу України до НАТО зросла з 2012 року зросла майже на 30% - опитування
Підтримка громадянами вступу України до НАТО зросла з 2012 року зросла майже на 30% - опитування

Підтримка громадянами вступу України до НАТО зросла з 2012 року зросла майже на 30% - опитування

14:05, 22 серпня 2019.

Експерти зазначають, що радикальні зміни відбулися у цьому питанні в 2014 році.

Підтримка громадянами вступу України до НАТО зросла з 13% у 2012 році до 41% в 2019 року / фото УНІАН.

Підтримка громадянами вступу України в НАТО зросла з 13% у 2012 році до 41% в 2019 році.

Як передає кореспондент УНІАН, такі дані загальнонаціонального дослідження громадської думки населення України, проведені Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва спільно з Київським міжнародним інститутом соціології з 8 по 20 серпня 2019 року, були оприлюднені сьогодні на брифінгу в Києві.

Соціологи зауважують, що в ставленні до НАТО радикальні зміни відбулися у 2014 році.

«Якщо у квітні 2012 року лише 13% громадян вбачали у вступі до НАТО найкращий варіант безпеки, причому 31% українців віддавали перевагу військовому союзу з Росією та країнами СНД і ще 31% – позаблоковому статусу, то після 2014 року громадська думка радикально змінилася.

У наступні роки вступ до НАТО підтримували 40-46% громадян, військовий союз з Росією та іншими країнами СНД - 5-7%, а прибічниками позаблокового статусу України залишалися 21-28%.

Проте в останньому опитуванні в серпні 2019 року цей відсоток помітно зріс - до 36%.

Вступ до НАТО нині підтримали 41% українців», - йдеться у результатах опитування.

На брифінгу експертка Київського міжнародного інституту соціології Світлана Хутка зазначила, що переважно позитивно ставляться до цієї перспективи у західному регіоні.

Так, у серпні 2019 року 66% жителів цього регіону висловились за вступ до НАТО і 17% – за позаблоковий статус, а в центральному - відповідно, 52,5% і 26%.

За словами експертки, негативне ставлення переважає у південному та східному регіонах.

У південному регіоні за вступ до НАТО виступає лише 15%, 13% – за військовий союз з Росією, а більшість – 64% за позаблоковий статус, а в східному регіоні - за вступ до НАТО - 24%, 11% – за військовий союз з Росією, більшість – 42% – за позаблоковий статус.

Хутка наголосила, що, незважаючи на те, що показники підтримки вступу України до НАТО є «помітно меншими, але необхідно обов’язково звертати увагу на їхню динаміку, тому саме за рахунок збільшення прихильників подібної інтеграції, західно орієнтованої на півдні і на сході України, відбулося загальне зростання такої прихильності в Україні в цілому.

При цьому вона зазначила, що на підвищення такої підтримки вплинула і війна, ініційована з боку Росії.

«Саме ті регіони, які найближче були територіально до зони конфлікту, то саме там відбувся сплеск відповідної підтримки приєднання до НАТО, що, в принципі, є досить цікавим феноменом, оскільки достатньо багато додає у розумінні чинників змін орієнтацій геополітичних в Україні на рівні міжнародної дискусії», - наголосила експертка.

Вона зауважила, що дуже часто, зокрема, в західній аналітичній пресі, розповсюджується думка, що нібито активні кроки НАТО в бік розширення своїх кордонів в межах Східної Європи і спричинили певну конфліктну ситуацію з Росією.

Як вважає Хутка, насправді ситуація протилежна - прихильність до НАТО в Україні є винятково відповіддю на агресію Росії.

Науковий директор Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва Олексій Гарань наголосив, що до 2014 року на сході і півдні України переважав варіант «військового союзу з Росією та країнами СНД».

«А зараз це все обвалилося.

Ця опція практично зникла, і люди з цієї категорії перейшли в категорію позаблоковості», - сказав він і додав, що «також обвалилася опція вступу до Митного союзу з Росією, Білоруссю, Казахстаном, так як це зараз називається, Євразійський економічний союз.

Якщо до 2014 року частка прихильників цієї опції складала більше 30%, то зараз це не більше 10%».

За віковим розподілом існує пряма залежність: найбільше підтримують членство України в НАТО як гарантію безпеки наймолодші: 54% у віковій групі 18–29 років, а за позаблоковий статус виступають значно менше – 22%.

Водночас віддають перевагу позаблоковому статусу лише українці, яким за 60 років: 31% обстоюють членство України в НАТО, а 40% – позаблоковий статус.

Опитування проводилося в 103 населених пунктах (PSU) у всіх областях України, окрім Автономної Республіки Крим.

У Донецькій і Луганській областях опитування проводилися тільки на територіях, які контролюється Україною.

Усього було опитано 2040 респондентів, які за своїми характеристиками представляють доросле населення України (старше 18 років).

Статистична похибка вибірки не перевищує 2,3%.

#НАТО.

Источник материала
Поделиться сюжетом