Суд зняв арешт з комп’ютерів з доказами у справі "Роттердам+"
Суд зняв арешт з комп’ютерів з доказами у справі "Роттердам+"

Суд зняв арешт з комп’ютерів з доказами у справі "Роттердам+"

Київський апеляційний суд у середу, 21 серпня, скасував арешт комп’ютерів, на яких були знайдені докази щодо фігурантів схеми "Роттердам +".

Про це повідомляє Центр протидії корупції.

"Скасувавши арешт, суд фактично забрав у НАБУ речовий доказ.

Бо на практиці фігуранти справи, повернувши собі комп‘ютери, зможуть їх почистити та знищити невигідну їм інформацію.

Натомість, коли справу скерують до суду для розгляду по суті, постане питання дослідження автентичних носіїв інформації, але їх вже швидше за все не буде", - сказав юрист ЦПК Андрій Савін.

Як зазначається, під час розслідування справи "Роттердам+" детективи НАБУ ще у 2017 році провели обшуки в Нацкомісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, де вилучили 5 комп’ютерів.

На цих комп’ютерах знайшли листування між фігурантами схеми "Роттердам+".

Задля збереження цих речових доказів, за клопотанням НАБУ, Солом‘янський суд Києва наклав на них арешт.

Тоді прокурор САП Віталій Пономаренко заявив у суді, що у листах ішлося про те, що фігуранти справи планували включити до формули "Роттердам +" витрати, яких і не планувалося здійснювати, щоб збільшити ціну на електроенергію.

У ЦПК нагадали, що раніше схожа ситуація була вже у двох справах НАБУ та САП: з відеокамерами у справі рюкзаків Авакова та флешками в справі мера Одеси Геннадія Труханова, які намагалися знищити.

Зрештою, у двох справах головні фігуранти схем вийшли сухими з води, у тому числі через недопустимість доказів без оригінальних носіїв.

Згодом Компанія "ДТЕК" внесла за Бориса Лісового 10 мільйонів гривень застави.

Як повідомлялося, 8 серпня детективи Національного антикорупційного бюро України повідомили шістьом особам, причетним до запровадження так званої формули "Роттердам+", про підозру у вчиненні дій, в результаті яких споживачам електроенергії завдано 18,87 млрд грн збитків.

Источник материала
Поделиться сюжетом