Виробник розповів, скільки треба вкласти для початку ягідного бізнесу
Виробник розповів, скільки треба вкласти для початку ягідного бізнесу

Виробник розповів, скільки треба вкласти для початку ягідного бізнесу

Про це заявив засновник ягідної ферми «Оріль-еко» в Дніпропетровській області Сергій Коробкін журналу «Плантатор», пише Agro.

«Три-чотири роки тому, інвестиції на рівні $1,5 млн у 30-гектарне господарство здавалися мені чимось нереальним.

Тільки вдуматися: 50 тисяч доларів на гектар! Тобто я не міг повірити в те, що фермери реально йдуть на такі витрати, адже звідусіль тільки й чути розмови про низьку ціну на ягоди, про потребу економити на засобах захисту рослин і добривах», — розповів фермер.

Він зазначив, що деякі витрати у своєму бізнес-плані не врахував, а дещо — переоцінив.

Так, витрати на саджанці по факту виявилися меншими, адже купували їх в Україні.

Облаштування огорожі теж обійшлося дешевше.

При цьому, витрати на склад-холодильник і потужності для заморожування ягід Сергій Коробків оцінював на рівні $ 100 тис., але в підсумку кошторис зріс до €140 тис.

Источник материала
Поделиться сюжетом