Зеленський поговорив із Туском про неможливість повернення РФ до G7
Зеленський поговорив із Туском про неможливість повернення РФ до G7

Зеленський поговорив із Туском про неможливість повернення РФ до G7

23:29, 22 серпня 2019.

Політика.

12.

Президент України наголосив, що Росія має усунути причини свого виключення, які стосуються припинення окупації Криму та агресії на Донбасі.

Президент України Володимир Зеленський в ході телефонної розмови з президентом Європейської Ради Дональдом Туском закликав Євросоюз виявити рішучу позицію стосовно неможливості повернення Російської Федерації до "Великої сімки".

Про це йдеться в повідомленні на сайті глави держави.

Зеленський наголосив, що повернення Росії до "Групи семи" неможливе без усунення причин, через які Росію свого часу було виключено, – окупації Криму та агресії на Донбасі.

Туск підтримав занепокоєння Зеленського у зв'язку з заявами про можливість повернення РФ до G7 та запевнив українського лідера у незмінності спільної позиції ЄС щодо солідарності з Україною.

Також він пообіцяв, що відстоюватиме таку позицію під час саміту G7 24-26 серпня у Франції.

Прес-служба президента також повідомила, що Зеленський 22 серпня направив усім лідерам країн G7 окремі письмові звернення з закликом і надалі посилювати свою підтримку України.

Як повідомляв УНІАН, у 2014 році після анексії Криму Росія була виключена з «Великої вісімки» – групи високорозвинених країн світу, до якої наразі входять США, Японія, Німеччина, Велика Британія, Франція, Італія та Канада (G7).

З того часу представники західних країн неодноразово заявляли, що відновлення участі РФ пов’язано з «кримським питанням» і дотриманням Росією Мінських угод, які передбачають припинення конфлікту на Донбасі.

20 серпня 2019 року президент США Дональд Трамп заявив, що «безперечно» підтримав би повернення Росії до групи.

Президент Франції Еммануель Макрон вважає, що такий крок можливий тільки після врегулювання кризи в Україні.

Канцлер Німеччини Ангела Меркель заявила, що причини виключення Росії з «Великої вісімки» не усунено, тому говорити про повернення до цього формату передчасно.

#Євросоюз#Туск#Володимир Зеленський.

Источник материала
Поделиться сюжетом