Reuters: В Архангельську, ймовірно, сталося два вибухи
Reuters: В Архангельську, ймовірно, сталося два вибухи

Reuters: В Архангельську, ймовірно, сталося два вибухи

В Архангельську під час інциденту з вибухом ізотопного джерела живлення, ймовірно, стався другий вибух, який і став джерелом радіації.

За словами сейсмологів, вибух, в результаті якого загинули п'ять російських вчених під час випробування ракетного двигуна, спричинив другий вибух через дві години, який і став ймовірним джерелом виплеску радіації.

"Ми зареєстрували два вибухи, останній з яких співпав за часом з повідомленнями про збільшення радіації", - повідомила глава центру Анне Стреммен Люкке.

Також наголошується, що другий вибух, зафіксований тільки інфразвуковими датчиками тиску повітря, а не сейсмічними моніторами, які фіксують рух землі, стався, швидше за все, на крилатій ракеті, що працює на радіоактивному паливі.

"Обидва вибухи були зареєстровані в нашій інфразвуковій системі.

Перший також був зафіксований сейсмологами", - додала Анне Стреммен Люку.

В результаті трагедії загинули сім чоловік - п'ять співробітників "Росатому" та двоє представників Міноборони РФ.

Поранення в результаті вибуху отримали троє військових і троє фахівців "Росатому".

Пізніше керівництво Російського ядерного центру, який займається розробкою ядерної зброї, розкрило подробиці вибуху під Архангельськом: трагедія сталася не на береговій частині полігону, як стверджувало раніше Міноборони, а в акваторії Білого моря.

Причиною загибелі п'ятьох людей став вибух ядерного реактора.

Також президент Росії Володимир Путін прокоментував інцидент сказавши, що ніякої загрози підвищення радіаційного фону після вибуху на полігоні під Северодвінську в Архангельській області немає, ситуація контрольована, прийняті превентивні заходи.

Источник материала
Поделиться сюжетом