Про це пише East.
Причому угоди відбуваються переважно по 8-9 грн/ кг, а в кінці тижня навіть по 8 грн/кг ($0,32) багато виробників відмовлялися продавати картоплю.
Аналітики УПОА відзначають, що такої високої ціни на картоплю у вересні, вираженої в гривні, як та, яка встановилася на ринку зараз, не було ще ніколи в історії.
«У середині вересня 2010 року ціни на картоплю досягли 4 грн/кг.
Це по курсу гривні до долара тоді було більше $0,50 за кг, тобто в доларах ціна була вищою, ніж зараз.
Однак ціна дещо знизилася у другій половині вересня і в жовтні і знову почала зростати лише в січні наступного року, а приріст ціни в квітні до вересня склав всього 35%», — зазначає Катерина Звєрєва з УПОА.
Здавалося б ціни повинні знижуватися — адже нещодавно почалося збирання пізніх сортів картоплі в професійних господарствах, які вирощують від 10 до 500 і більше гектарів картоплі, і господарства населення збирання завершили, а значить пропозиція продукції на ринку в даний час близько до максимального.
Однак ціни не тільки не знижуються, але минулого тижня навіть мали тенденцію до зростання, а на цьому тижні утримувалися на високому рівні.
Для порівняння, в Росії в даний момент можна купити картоплю в 2,5 рази дешевше, ніж в Україні, а в Білорусі — в два рази дешевше.
Тому не дивно, що така істотна різниця в цінах провокує імпорт.
І він, за нашими даними, продовжує збільшуватися щодня, адже заробіток для трейдера виходить дуже непоганим.
Навіть в Молдові, за даними цінового моніторингу East.
Fruit, ціни на картоплю зараз нижче, ніж в Україні.
А адже саме Молдова весь минулий сезон була головним ринком збуту для української продукції.
Однак зараз Україна на цьому ринку замінять Росія і Білорусь, де ціни істотно нижче.
Крім цього, це дозволить забезпечити зворотне завантаження транспорту, яке постачає молдавське яблуко в Росію і Білорусь.
Здається цілком логічним, що висока ціна на картоплю повинна була б відлякати покупця, і попит на картоплю повинен знизитися, проте все виходить з точністю до навпаки.
«Українські споживачі ще пам'ятають дефіцити радянських часів.
Ще більш свіжим є спогад неймовірно високі ціни на цибулю навесні цього року.
Тому вони реагують на високі ціни нестандартно — біжать на ринок і намагаються купити більше продукції, ніж зазвичай, що провокує подальше зростання цін», — пояснює Андрій Ярмак, економіст інвестиційного департаменту Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН (ФАО).