ЄСПЛ визнав Росію винною в порушеннях прав людини у Придністров'ї
ЄСПЛ визнав Росію винною в порушеннях прав людини у Придністров'ї

ЄСПЛ визнав Росію винною в порушеннях прав людини у Придністров'ї

Європейський суд з прав людини ухвалив рішення у справі про порушення прав людини у румуномовних школах у самопроголошеному Придністров'ї.

Про це йдеться в ухвалі суду за 17 вересня.

У 2013-14 роках влада Придністров'я тиснула на чотири румуномовні школи, які використовували латинський алфавіт.

До ЄСПЛ заявили п'ятеро учнів, троє батьків та десять працівників цих шкіл.

Зазначено, що Російська Федерація здійснювала ефективний контроль над придністровською «республікою» протягом відповідного періоду, і що, зважаючи на продовження військової, економічної та політичної підтримки Придністров'я, без якої остання не могла б вижити, відповідальність була покладена на Росію.

Відтак, ЄСПЛ одноголосно визнав, що Росія порушила право на освіту восьми заявників (п’яти учнів трьох батьків учнів); право на повагу до приватного життя щодо десяти співробітників шкіл шляхом переслідування з боку влади Придністров'я; право на свободу та безпеку стосовно співробітників.

Крім того, Росія порушила право на повагу до приватного та сімейного життя через обшуки у трьох заявників (співробітників однієї зі шкіл) та арешт їхньої власності органами Придністров'я.

Суд також одноголосно постановив, що Молдова не порушувала цих прав заявників.

Рішення ЄСПЛ остаточне.

РФ повинна сплатити 12 тисяч євро кожному з трьох заявників за відшкодування нематеріальної шкоди; по 6 тисяч євро кожному з 15 заявників за моральної шкоди; та 5 тисяч євро спільно усім заявникам за витрати, пов'язані з процесом.

Источник материала
Поделиться сюжетом