Про це вони заявили на щорічних зборах Європейської асоціації з вивчення діабету.
Вчені проаналізували десять попередніх робіт, присвячених зв'язку між вживанням алкоголю і діабетом II типу.
Всього в вибірку потрапили 575 осіб.
Діабет – що це?.
Це хронічне захворювання, при якому підшлункова залоза не виробляє достатньої кількості інсуліну або ж організм не може ефективно використовувати вироблений інсулін.
Інсулін – це гормон, який регулює рівень цукру (глюкози) у крові.
Якщо у хворого підшлункова залоза зовсім не виробляє інсулін – це перший тип діабету, інсулінозалежні, які щодня мають робити ін’єкції цього гормону.
А при другому типі – організм виробляє інсулін, але він не сприймається організмом.
Перший тип цукрового діабету виникає переважно у молодому віці через спадковість або після перенесення важких вірусних інфекцій, які пошкоджують підшлункову залозу.
А другий тип – через неправильне харчування і зайву вагу – у віці після 40 років.
Дослідники прийшли до висновку, що помірне вживання алкоголю (20 г етанолу на добу і менше) покращує перероблення глюкози.
Така кількість міститься в 500 мл пива, 200 мл вина або 50 мл міцних спиртних напоїв.
Вчені запевняють, що алкоголь може бути профілактикою діабету.
Крім того, вживання алкоголю виявилося пов'язаним з нижчим рівнем тригліцеридів – найбільш поширеним типом жирів, що містяться в харчових продуктах.
Високий рівень тригліцеридів, часто виникає у діабетиків, які погано стежать за станом здоров'я та є фактором ризику розвитку серцево-судинних захворювань.
Необхідні більш масштабні дослідження для подальшої оцінки впливу вживання алкоголю на рівень цукру в крові, особливо у пацієнтів з діабетом II типу,.
– розповів доктор Юйлін Чена.
Однак оптимізм китайських учених не розділяють їхні колеги.
Чим нижче кількість споживаного алкоголю, тим нижче ризик розвитку серцево-судинних захворювань та інсульту, тому потрібно пити менше спиртного, а не більше.