"Було вимушеним кроком" – МЗС Росії виправдовує "пакт Молотова-Ріббентропа"
"Було вимушеним кроком" – МЗС Росії виправдовує "пакт Молотова-Ріббентропа"

"Було вимушеним кроком" – МЗС Росії виправдовує "пакт Молотова-Ріббентропа"

Міністерство закордонних справ Росії опублікувало повідомлення в якому сказано, що підписання пакту Молотова-Ріббентропа дозволило Радянському Союзу відтягнути початок війни на два роки й тим самим урятувати сотні тисяч життів, твердять в МЗС РФ, передає "DW".

"Підписання пакту Молотова-Ріббентропа між Радянським Союзом і нацистською Німеччиною незадовго до початку Другої світової війни "було вимушеним кроком", заявив МЗС Росії у неділю, 22 вересня.

Це дозволило СРСР "відстрочити початок війни майже на два роки", а також "зміцнити обороноздатність країни для боротьби з агресором", – йдеться у тексті повідомлення.

Також, в російському зовнішньополітичному відомстві стверджують, що завдяки документу "війна почалася на стратегічно вигідніших для СРСР кордонах", а населення цих територій зазнало нацистського терору на два роки пізніше".

Отже, на їх думку, це "тим самим урятували сотні тисяч життів".

23 серпня 1939 року, в Москві міністр закордонних справ Німеччини Йоахім Ріббентроп і комісар закордонних справ СРСР В'ячеслав Молотов у присутності Йосипа Сталіна підписали договір, що увійшов у історію як "пакт Молотова-Ріббентропа".

Він складався з семи статей і передбачав зобов'язання обох сторін утримуватися від агресивних дій і будь-якого нападу стосовно один одного.

Договір містив таємний протокол, в якому був обумовлений територіальний устрій майбутньої Європи.

Згідно з ним, Фінляндія, Естонія, Латвія, Литва (разом з польським Вільном, нині – Вільнюсом) і Бессарабія відходили до радянської зони впливу, а Польща мала бути поділеною між Німеччиною та СРСР по річках Нарев, Вісла і Сян.

Вже через тиждень після підписання пакту, Німеччина атакувала Польщу, а наприкінці вересня радянські війська почали окупацію Західної України та Західної Білорусії.

Источник материала
Поделиться сюжетом