Український політв'язень РФ Шумков оголосив голодування
Український політв'язень РФ Шумков оголосив голодування

Український політв'язень РФ Шумков оголосив голодування

Незаконно засуджений у Російській Федерації український солдат Олександр Шумков оголосив голодування.

Фото листа, в якому Шумков повідомив про свій намір, опублікувала тітка політв'язня Людмила Шумкова у Facebook 15 жовтня.

"Щодо переговорів – я так зрозумів, що російська сторона шантажує наших, пов'язуючи питання обміну з відведенням військ і внесенням змін до Конституції України.

Тобто, використовує нас і наші життя, як важіль тиску, щоб Україна пішла на потрібні їм поступки", – зазначив Шумков у листі.

Він наголосив, що немає жодної реакції на звернення уповноваженого Верховної Ради з прав людини Людмили Денісової до її російської колеги Татьяни Москалькової з проханням забезпечити дотримання його прав у СІЗО.

(Під час зустрічі зі своїм адвокатом Шумков повідомив про посилення фізичного і морально-психологічного тиску на нього з боку співробітників колонії, крім того, у нього погіршився стан здоров'я).

Політв'язень додав, що сам кілька разів направляв звернення до Москалькової, однак відповіді чи будь-якої реакції на них так і не отримав.

У листі Шумков також розповідає, що адміністрація колонії продовжує виписувати йому акти за відмову проводити прибирання на подвір‘ї, куди ув'язнених виводять на прогулянки.

"У зв'язку з цим усім я вирішив відзавтра (14 жовтня – ред.) почати голодування з вимогою припинити шантаж з використанням нас, укладених на переговорах у мінському і нормандському форматах, ну і щоб нарешті російський омбудсмен відреагувала на мої листи та публічну заяву Денісової.

Сподіваюся, що мою позицію почують й інші наші політв'язні в російських в'язницях і підтримають», – написав він.

7 квітня 2019 гору його перемістили у штрафний ізолятор виправної колонії міста Торжок.

Источник материала
Поделиться сюжетом
Упоминаемые персоны