"Будемо жити ще менше і ще гірше": дослідження харчування українців шокувало фахівців
"Будемо жити ще менше і ще гірше": дослідження харчування українців шокувало фахівців

"Будемо жити ще менше і ще гірше": дослідження харчування українців шокувало фахівців

Асоціація дієтологів, Міністерство охорони здоров'я та Міністерство аграрної політики разом із приватною компанією представили результати дослідження щодо раціону українців.

Понад тисяча респондентів з українських міст тиждень заповнювали щоденники харчування та фотографували, що саме їдять упродовж дня, йдеться в сюжеті ТСН.19:30.

"В основному тут кабачки, гарбуз, а картоплі от – три картоплини.

Мабуть, буде на суп.

Із картоплею ми не дуже дружимо останнім часом", - три роки тому з цього холодильника назавжди зникли ковбаси, сосиски, солодощі та газовані напої.

Тепер Наталія звідти дістає лише здорову їжу: "У старшої дочки із шлунково-кишковим трактом деякі нюанси були, тому треба було це все налагоджувати, і спосіб значно кращий, ніж жменя таблеток – це корисна їжа".

У меншої, Даринки, навіть спеціальна тарілка, на неї жінка пропорційно розкладає необхідні складові раціону: рис, м’ясо та обов’язково овочі й зелень.

Однак зізнається – довелося докласти чимало зусиль, щоб у родині змінити харчові звички: "Звичайно, сім’я не на все зразу погоджувалась, не все сприймала.

Доводилося пояснювати, показувати власним прикладом".

Однак у більшості українці все ж корисного не доїдають, а от шкідливого – навпаки, переїдають.

Такими є результати дослідження, яке проводила асоціація дієтологів: "Це перше дослідження, яке включало всі регіони, репрезентативна вибірка міського населення ще й із сучасною методологією – люди не просто згадували, що вони їли, а й фотографували на телефон протягом тижня".

Виявилося, що українці споживають удвічі менше, ніж потрібно, овочів та втричі менше фруктів.

І майже не їдять бобові, горіхи та молочні продукти – натомість віддають перевагу борошняним виробам, картоплі, насиченим жирам.

І ми повинні посилювати всі компоненти впливу: на рівні родин, школи, громадських організацій, інакше ми будемо жити ще менше і ще гірше".

За це, зі свого боку, планує взятися Міністерство охорони здоров’я: "У форматі робочих груп ми подивимось і оцінимо можливості.

Сьогодні була й ініціатива громадськості, які, можливо, політики варто почати розробляти, щоби покращити ситуацію із здоровим харчуванням".

Раніше колишня очільниця МОЗ Уляна Супрун закликала українців не купувати мультивітаміни та "аскорбінки", а покращувати здоров’я продуктами, що дарує осінній врожай.

Кореспондентка ТСН Інна Лебеденко.

Источник материала
Поделиться сюжетом