Економічна політика нової влади: названі перемоги і три головні загрози
Економічна політика нової влади: названі перемоги і три головні загрози

Економічна політика нової влади: названі перемоги і три головні загрози

Громадська експертна спільнота "Виборча рада UA" нещодавно провела аналіз по всіх секторах публічної політики за останні місяці.

Підсумую висновки по економічним питанням.

За перший місяць роботи уряду і парламенту, бачимо значний прорив в економічних реформах: розблокована велика приватизація, прийнятий довгоочікуваний закон про концесії, вдосконалено систему публічних закупівель Pro.

Zorro, скасовано пайову участь при будівництві (традиційне джерело корупції), змінені правила оренди державного майна, розпочаті зміни на митниці (у тому числі закони про спільний транзит та авторизованих економічних агентів), вдосконалено регулювання фінансових ринків (так званий "спліт"), запроваджено дорожньо-ваговий контроль (не думайте, що це неважливо),.

список можна продовжити.

По суті, єдиним проколом в економічній політиці є фіскалізація ФОП - з цього не можна було починати.

Починати треба було з олігархів, великих контрабандистів, офшорів тощо, а вже наприкінці процесу остаточно завершити перекриття каналів контрабанди шляхом фіскалізації ФОП.

І то не факт, що треба все було робити саме так, бо мікро-бізнес має величезний соціальний ефект, що набагато переважає економічний.

Загалом, уряд веде досить ліберальну економічну політику та посилає правильні сигнали інвесторам та кредиторам.

Внаслідок цих сигналів, а також внаслідок роботи попередніх урядів та напруженої праці українських підприємців (давайте не будемо про це забувати), економіка продовжує зростати, міжнародні фінансові рейтинги України зростають, борги сплачуються вчасно, інвестори купують ОВДП на рекордні суми.

Але на обрії видно ознаки шторму: МВФ уважно слідкує за справами Приват.

Це питання разом із незалежністю Національного банку для них є червоною карткою; наступний рік є рекордним по боргових виплатах; висока ймовірність втратити транзит газу; популістичні обіцянки попередників і нинішніх лягають додатковим навантаженням на бюджет; сильна гривня підриває експортерів та призводить до бюджетних втрат.

Як пережити шторм, і не просто пережити, а створити значне зростання?Для мене ключовим поняттям тут є інституційне будівництво.

Якщо уряд матиме розв'язані руки, якщо збережуть свою незалежність Нацбанк та інші регулятори, Україна не лише подолає шторм, а й стане майданчиком зростання в умовах світової рецесії.Є три загрози, які можуть не дозволити це зробити.

Перша загроза - конфлікти всередині владної команди, яка насправді командою не є, бо об'єднує людей з різними цінностями та мотиваціями.

Сильний тиск на уряд і регуляторів з Офісу президента може не дозволити їм виконати свою роботу.

Другою загрозою є суди.

Рішення по Приват.

Банку здатне не лише зірвати країну у штопор, а й відкрити ворота всіляким вітчизняним та іноземним мародерам.

Та й загалом практика неправосудних рішень на користь окремих груп впливу сильно підриває інвестиційний клімат, що би не робив уряд для його покращення.

Третьою загрозою є популізм.

Реформи не можуть бути популярними, як не буває популярним складне і болюче лікування запущеної хвороби.

Справжня, усвідомлена підтримка необхідних реформ населенням не перевищує 15-20%.

Але робити їх потрібно.

Бажання аплодисментів та бажання зберегти популярність може стати на заваді давно назрілим реформам, таким, як запровадження прозорого ринку землі чи приватизація.

Отже, уряду потрібна підтримка громадянського суспільства, щоб впоратися з цими загрозами.

Источник материала
Поделиться сюжетом