ВР проголосувала за реформу Верховного Суду і ВККС – деталі
ВР проголосувала за реформу Верховного Суду і ВККС – деталі

ВР проголосувала за реформу Верховного Суду і ВККС – деталі

Верховна Рада прийняла проголосувала за законопроєкт №1008 про органи суддівського управління.

Про це пише "Ліга.

Зазначається, що "за" проголосували 236 нардепів, "проти" – 66, утрималися – 23, не голосували – 62.

Варто зауважити, що законопроєкт почали розглядати на вчорашньому засіданні, але через велику кількість правок до голосування дійшли лише сьогодні.

Представники "Європейської солідарності", "Батьківщини" і "Голосу" пропонували не скорочувати Верховний суд з 200 до 100 суддів, оскільки велика кількість справ призведе до великого навантаження на кожного суддю.

Однак запропоновані ними правки були відхилені як профільним комітетом, так і голосуванням в залі.

Голова Верховного суду Валентина Данішевська заявила, що в судовій системі не вистачає 2000 суддів, при тому, що 19,5 тисяч ув'язнених чекають судового рішення, а щорічно 4 млн українців звертаються до судів.

"І не тільки перезавантаження Верховного суду вплине на стабільність судової системи.

Дисциплінарні процедури, які пропонуються, скорочені без надання можливості судді підготуватися належним чином, це знищить незалежність судової системи", – заявила вона.

Також вводиться новий порядок формування Вищої кваліфікаційної комісії суддів – її склад скоротиться з 16 до 12 членів, яких призначатиме Вища рада правосуддя за результатами конкурсу.

До складу конкурсної комісії входитимуть троє осіб, обраних Радою суддів із числа його членів і троє осіб з числа міжнародних експертів, запропонованих міжнародними організаціями до складу Громадської ради, створеної відповідно до закону про Вищий антикорупційний суд.

Источник материала
Поделиться сюжетом