Newsweek: Трамп проігнорував усі сценарії виведення військ з Сирії, які шкодили Росії
Newsweek: Трамп проігнорував усі сценарії виведення військ з Сирії, які шкодили Росії

Newsweek: Трамп проігнорував усі сценарії виведення військ з Сирії, які шкодили Росії

17:45, 17 жовтня 2019.

Світ.

21.

Москва з легкістю зайняла всі американські позиції в північних регіонах Сирії, хоча військові США знали, як це не допустити.

Впродовж тижнів до того, як президент Дональд Трамп ухвалив рішення вивести війська своєї країни з Сирії, команда Ради національної безпеки США підготувала і презентувала йому різні плани для виконання цього завдання.

Метою кожного з них було уникнути насильницької боротьби між іншими гравцями, які б захотіли заповнити вакуум після відходу американських солдатів.

Але всі ці плани були повністю відкинуті Трампом на користь негайного відступу після телефонного дзвінка з президентом Туреччини Раджепом Таїпом Ердоганом.

Через лічені дні після того війська США передали стратегічні позиції Росії, — пише Newsweek.

Рішення президента США також підготувало ґрунт для угоди між диктатором Сирії Башаром Асадом, якого підтримують Кремль і Тегеран, і лояльних до США «Сирійських демократичних сил».

Останні складаються здебільшого з курдських загонів, які воювали проти терористів «Ісламської держави».

Однак, тепер вони постали перед атакою Туреччини й лояльних до неї сирійських бойових загонів.

Вчинок Трампа деморалізував ключових політиків США, військових і кар’єрних урядовців, які працювали в багатьох адміністраціях.

«Відмовитися від майже п’яти років тренувань і розвитку союзних сил, подарувати все на блюдечку Росії й Асаду – це нищівний удар по нашій моралі», - сказав Newsweek неназваний чиновник Ради національної безпеки США, коментуючи вихід американських військ з півночі Сирії.

«Будучи найсильнішою країною на планеті у військовому і дипломатичному вимірі, у нас було так багато способів уникнути таких результатів.

Якщо хтось спитає, чому виникла проблема з мораллю, то це тому, що люди в Раді національної безпеки роками працювали в регіоні від імені двох різних адміністрацій.

І тепер вони бачать, як п’ять років їхньої роботи були знищені за три дні», - сказав чиновник.

Він наголосив, що США втратили стратегічну перевагу в регіоні, підірвали свою ж репутацію на міжнародній арені, кинувши курдів під турецький танк.

«Більше того, ми нічого не отримали за це», - наголосив співрозмовник видання.

Чиновник Національної ради безпеки США розповів, що оборонна команда Трампа представила йому багато різних варіантів, як вивести американські війська з Сирії за період від одного до шести місяців.

«Президент каже: Америка понад усе.

Але він не розуміє, як це зробити зі стратегічної точки зору», - сказав чиновник.

Він відмовився описувати детально, що військові США пропонували Трампу.

Однак, уточнив, що представлені плани «були пов’язані з дипломатичним і економічним тиском на Туреччину для збереження безпечної зони впродовж досить тривалого періоду, щоб США домовилися з миротворчими силами ООН про заміну їх на позиціях».

#Росія#Сирія#Трамп#війська.

IноЗМI.

телеграм-канал перекладів зарубіжної преси.

Читати в Telegram.

Источник материала
Поделиться сюжетом