Посли країн Заходу занепокоєні через судову реформу в Україні
Посли країн Заходу занепокоєні через судову реформу в Україні

Посли країн Заходу занепокоєні через судову реформу в Україні

Посли Канади, Великої Британії, Німеччини та Євросоюзу занепокоєні законопроєктом про реформу судової системи в Україні.

Про це йдеться у їхньому спільному зверненні до голови Верховної Ради Дмитра Разумкова, копії якого направлено також, зокрема, прем'єру Олексію Гончаруку та голові Офісу президента України Андрію Богдану, передає Deutsche Welle.

"Ми схвалюємо і підтримуємо високий рівень амбіцій, який демонструє новий уряд України.

Ми поділяємо вашу думку, що судова реформа лежить в основі успішної трансформації України", - йдеться у заяві послів, датованій вівторком, 15 жовтня, текст якої наводить "Судово-юридична газета".

У той же час посли зазначають, що турбуються з приводу "відповідності деяких елементів законопроєкту принципам незалежності суддів".

Серед зауважень послів, зокрема, запланований повторний відбір суддів Верховного Суду та скорочення його кількості "без чіткої процедури та в незрозумілий термін", а також передбачуване підпорядкування нової Вищої кваліфікаційної комісії суддів (ВККС) нереформованій Вищій раді правосуддя (ВРП).

Також дипломати вважають, що вимоги щодо створення конкурсної комісії з відбору членів ВККС та Комісії з питань доброчесності та етики при ВРП, включаючи умови участі та залучення міжнародних експертів, повинні бути переглянуті.

Як зазначається, посли західних держав пропонують зустрітися з українською владою, "щоб з'ясувати, чому деякі з наших питань щодо цього законопроєкту можуть мати великі ризики для реформи" та обговорити можливі альтернативні рішення.

"Ми також рекомендуємо вам співпрацювати з Венеціанською комісією для повного забезпечення відповідності закону нашим загальним цінностям", - йдеться у заяві.

Законопроєкт підтримали лише члени фракції "Слуга народу" та низка позафракційних депутатів.

Інші фракції голосували "проти".

Документ, зокрема, передбачає скорочення кількості суддів Верховного Суду України двічі - від 200 до 100, а також - розпуск чинного складу ВККС і скорочення кількості її членів від 16 до 12.

Також Рада створила комісію з питань доброчесності.

Вона матиме повноваження ініціювати притягнення до дисциплінарної відповідальності суддів, членів ВККС і Вищої ради правосуддя, ініціювати їхнє звільнення та стежити за доброчесністю суддів Верховного Суду.

Источник материала
Поделиться сюжетом