Супрун розповіла, що провокує виникнення геморою і як його лікувати
Супрун розповіла, що провокує виникнення геморою і як його лікувати

Супрун розповіла, що провокує виникнення геморою і як його лікувати

Кровотеча під час дефекації, ректальний біль, відчутний чи помітний вузол всередині чи назовні анусу, проблеми з дефекацією та постійний дискомфорт можуть свідчити про наявність у людини геморою.

Про це розповіла колишня очільниця Міністерства охорони здоров'я Уляна Супрун.

За її словами, геморой може виникнути через закрепи через зневоднення чи брак рослинних волокон в раціоні, тривале натужування при спробі сходити в туалет, ожиріння (індекс маси тіла понад 30), особливо абдомінальне ожиріння (тулуба), внаслідок порушення тонусу м’язів тазового дна, анального сексу, сидячої роботи та малорухливому способі життя, у вагітних та людей старшого віку.

"Візиту до лікаря не уникнути, навіть коли вам ясно, що це геморой.

Це тому, що він буває різного ступеню тяжкості.

Від ступеня залежить схема лікування.

Зазвичай, достатньо фізичного обстеження (аноскопії), без застосування більш інвазивних або дорогих методів", – написала Супрун у Facebook.

Залежно від наявності зовнішніх чи внутрішніх гемороїдальних вузлів і їх стану розрізняють чотири стадії гемороїдальної хвороби.

Перший — лише внутрішні вузли, другий — зовнішні, що самостійно вправляються, третій — зовнішні, що потребують механічного виправлення, четвертий — зовнішні, не вправляються взагалі, тромбовані або защемлені вузли.

Гемороїдальні вузли 1 та 2 ступеню важкості лікують зміною способу життя, медикаментозно, і мінімально інвазивними методами, що не потребують перебування на стаціонарі.

Щоб уникнути геморою, Супрун радить їсти більше рослинних волокон, уникати спраги і зневоднення.

Також колишня очільниця пише, що туалетним папером користуватись не корисно взагалі, а особливо якщо є прояви геморою.

Натомість рекомендує підмиватися після туалету прохолодною водою, або користування вологими серветками без ароматизаторів та спирту.

Якщо зміна раціону не допомагає, чи дефекація дуже болісна і проблемна, потрібні послаблювальні.

Вагітні жінки можуть приймати м’які проносні препарати, робити вправи Кегеля для тренування тазового дна, спати на лівому боці, уникати закрепів, та приймати флеботоніки.

Хірургічне видалення допускають лише в крайніх, дуже важких випадках.

Що стосується ліків, то Супрун зазначила, що вони допомагають зменшити симптоматику гострого геморою, але наразі бракує даних про їхню ефективність.

З таблеток найбільш виправданими є ті, що містять флавоноїди.

Решта — це топічні препарати — мазі, гелі, супозиторії, що зменшують біль чи тромбоз.

"Такі препарати можна купити без рецепта, і вони, ймовірно, зроблять краще, але вони не є системним рішенням проблеми геморою", – зазначила ексчиновниця.

Найпростішим системним рішенням Супрун називає латексне лігування.

Ця робиться спеціальним приладом, що чіпляє кільце на вузол, і той, з рештою, відпадає.

"Такий спосіб є прийнятним для геморою навіть першого ступеня, і має мінімально болісні наслідки та середню (не найвищу) ефективність.

Ймовірність рецидиву помірна.

Саме цей спосіб радять в першу чергу, базуючись на оптимальному співвідношенні ефективності і травматичності", – написала Уляна Супрун.

Серед інших хірургічних способів лікування геморою – фотокоагуляція інфрачервоним світлом, склеротерапія, трансанальна деартеріалізація, гемороїдоектомія.

Источник материала
Поделиться сюжетом