Друг Путіна Дерипаска видобуває в Україні кварцит і продає його для «оборонки» Росії - ЗМІ
Друг Путіна Дерипаска видобуває в Україні кварцит і продає його для «оборонки» Росії - ЗМІ

Друг Путіна Дерипаска видобуває в Україні кварцит і продає його для «оборонки» Росії - ЗМІ

16:32, 18 жовтня 2019.

Різне.

13.

В алюмінієвій промисловості держави Дерипаска вже 13 років, і досі володіє майже десятком підприємств у цій сфері в країні – від виробництва до торгівлі цим металом.

Компанія російського олігарха Олега Дерипаски видобуває унікальні високоякісні кварцити в Баницькому кар’єрі на Сумщині, які потім через через його ж заводи у вигляді кремнію потрапляють на підприємства російського оборонного комплексу для виробництва зброї.

Про це йдеться в розслідуванні програми «Схеми: корупція в деталях» (спільний проект Радіо Свобода та телеканалу UA:Перший) – «Надра на експорт».

Власником ТОВ «Глухівський кар’єр кварцитів», який видобуває у Баничах високочистий кварцит, із 2011 року є кіпрська United Company Rusal Silicon Limited.

Це – «дочірня фірма» «Об'єднаної компанії «Русал» впливового олігарха Олега Дерипаски, якого ЗМІ називають другом Володимира Путіна.

«І саме ця фірма за дивних обставин не потрапила до санкційного списку в Україні, хоч до інших його компанії, які навпаки не ведуть господарської діяльності в Україні, санкції були застосовані», – йдеться в матеріалі.

«Схеми» виявили, що майже весь видобутий з українських надр високоякісний мінерал, з якого виготовляють кремній, у 2018 році був вивезений в Росію.

ТОВ «Глухівський кар’єр кварцитів» продавав його двом підприємствам у Росії.

Половину видобутої сировини купував один із найбільших виробників кремнію в Росії – завод «Кремній-Урал», що також входить до «Русалу».

У свою чергу, у цей завод Дерипаски протягом 2019-го відвантажив 12 тонн кремнію на виконання державного замовлення російському державному замовнику – «Новосибірському Механічному Заводу «Іскра».

«Іскра» неодноразово згадується в російських медіа як учасник держоборонзамовлення в минулі роки.

У неї є контракти з іншими структурами російського концерну «Ростех», які є учасниками військово-промислового комплексу.

На запит журналістів там відповіли, що дійсно є виконавцями частини оборонних замовлень та справді мають чинний контракт із структурою Дерипаски на постачання чистого кремнію.

«Кремній-Урал» – це єдине підприємство, що має змогу виготовляти і постачати кремній з необхідними параметрами.

Наша компанія є співвиконавцем низки держоборонзамовлень», – йдеться у відповіді підприємства.

Також журналісти звернули увагу на інший контракт на поставку кремнія – йдеться про співпрацю «Кремній-Урал» Дерипаски із російським державним Конструкторським бюро приладобудування імені Шипунова.

Це одна з провідних організацій оборонного комплексу Росії, яка розробила і поставила на серійне виробництво для озброєння російської армії більш ніж 150 зразків озброєння і військової техніки.

Там і надалі створюють системи найсучаснішої високоточної зброї, для яких потрібен кремній.

Окремо журналісти виявили, як СБУ допомогла компанії російського олігарха Олега Дерипаски, яка працює в Україні, уникнути санкцій.

В алюмінієвій промисловості держави Дерипаска вже 13 років, і досі володіє майже десятком підприємств у цій сфері в країні – від виробництва до торгівлі цим металом.

Найбільший з них і досі діє – Миколаївський глиноземний завод, який виробляє глинозем – сировину для алюмінієвих заводів російського олігарха.

#санкції проти Росії#Олег Дерипаска.

Источник материала
Поделиться сюжетом