Окупувавши Крим, РФ порушила усі принципи Гельсінського Заключного акта, – США

Політрадник Місії США при ОБСЄ Грегорі Макріс на засіданні Постійної ради ОБСЄ у Відні наголосив, що Крим є частиною України, а спроби Росії стверджувати інше відкидаються міжнародною спільнотою, повідомляє "Укрінформ".

Сполучені Штати залишаються глибоко стурбованими погіршенням ситуації в Криму.

У 2014 році, коли Росія незаконно захопила Крим, вона порушила усі десять основних принципів Гельсінського Заключного акта, включаючи ідею про те, що жодна країна не повинна силою змінювати кордони іншої,.

– сказав він.

Макріс нагадав, що у доповіді Генсека ООН Антоніу Гутерреш щодо стану прав людини в окупованому Криму зазначалися численні численні порушення з боку Росії, які вона категорично відмовляється визнавати.

Дипломат зауважив, що згідно з доповіддю, на півострові було проведено 186 обшуків, серед багатьох зниклих людей в Криму досі 11 осіб так і не було знайдено, а одна зникла людина знайдена мертвою.

Він наголосив, що "міжнародна спільнота повинна засвідчувати та документувати щоденні зловживання Росії в окупованому Криму" і додав, що США приєднуються до закликів забезпечити доступ незалежних міжнародних організацій для моніторингу там ситуації з правами людини.

Ми закликаємо російські органи влади забезпечити негайний доступ до Криму для Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ, Верховного комісара з питань національних меншин, БДІПЛ та інших органів ОБСЄ, а також Місії з моніторингу прав людини в Україні та інших міжнародних механізмів, які намагаються стежити за ситуацією на місцях у Криму,.

– підсумував Макріс.

Він також додав.

що запевненням Росії щодо стабільної й хорошої стьуації в Криму не заслуговують на довіру, як і її обіцянки поважати права людини на півострові.

Источник материала
Поделиться сюжетом