У Стокгольмі завершилися слухання щодо оскарження "Газпромом" арбітражу про постачання газу "Нафтогазу"
У Стокгольмі завершилися слухання щодо оскарження "Газпромом" арбітражу про постачання газу "Нафтогазу"

У Стокгольмі завершилися слухання щодо оскарження "Газпромом" арбітражу про постачання газу "Нафтогазу"

Юрій Вітренко.

У Стокгольмі завершилися слухання, під час яких російський газовий концерн "Газпром" намагався оскаржити рішення арбітражу щодо постачання газу "Нафтогразу".

"Провів тут 10 днів.

Слухання з оскарження Газпромом рішення арбітражу…Тобто Газпром підписує контакт, в якому погоджується, що спори розглядатиме арбітраж; сам подає до арбітражу, коли виникає спір; арбітраж вирішує не на користь Газпрому; але замість виконання рішення арбітражу Газпром заперечує його рішення, і ще ініціює новий арбітраж", - повідомив Вітренко.

За словами Вітренка, "Газпром" заперечує не одне, а всі три рішення арбітражу.

Якщо слухання щодо першої скарги тривали більше тижня, то слухання щодо третьої скарги триватимуть більше місяця.

Разом з тим, "Газпром" паралельно пропонує "Нафтогазу" підписати мирову угоду про відмову від 3 мільярдів доларів, які арбітраж присудив "Газпрому" заплатити за невиконання умов контракту.

Вітренко вважає, що представники "Газпрому" так чинять заради того, щоб Україна продовжила контракт про постачання газу, зобов'язання за якими "Газпром" не виконує, як і рішення щодо його арбітражу.

Чиновник додав, що національна акціонерна компанія "Нафтогаз України" 1 листопада поточного року направить російській компанії "Газпром" позовні вимоги на понад 11 мільярдів доларів США, що може стати компенсацією за припинення транзиту.

18 жовтня повідомлялося, що глава "Газпрому" РФ Олексій Міллер заявив, що ціна на газ для України в новому контракті за прямих поставок може бути на 20% нижчою при виконанні кількох умов, серед яких "нульовий варіант" в Стокгольмському арбітражі.

Дія контрактів на транзит і постачання газу, укладених Росією і Україною десять років тому, завершується наприкінці 2019 року.

Згідно з цими домовленостями, Києву надали знижку 20% від середньоєвропейської ціни, при цьому Україна зобов'язалася зберегти ставку за транзит на рівні 1,7 дол.

за 100 км.

Згодом у Києві визнали ціну несправедливою і повністю відмовилися від закупівель російського газу.

Спори з контрактами між "Газпромом" і "Нафтогазом" тривають з 2014 року.

"Нафтогаз" виграв суперечку з "Газпромом" в Стокгольмському арбітражі 28 лютого 2018 року після багаторічної судової боротьби.

Арбітраж зобов'язав "Газпром" виплатити "Нафтогазу" компенсацію в сумі 4,63 мільярда доларів США за недопоставку узгоджених обсягів газу для транзиту.

З урахуванням боргу української компанії перед російською за постачання газу в 2 мільярди, "Газпром" повинен заплатити "Нафтогазу" 2,6 мільярда доларів.

Источник материала
Поделиться сюжетом