В Україні щогодини помирає одна жінка від раку молочних залоз
В Україні щогодини помирає одна жінка від раку молочних залоз

В Україні щогодини помирає одна жінка від раку молочних залоз

В Україні за статистикою щогодини від раку молочної залози помирає одна жінка.

За словами хірурга, показник міг бути набагато нижчий, якби жінки були поінформовані і дотримувалися культури здоров'я.

«Виникла ідея не просто нагадувати про небезпечну хворобу, а створити спеціальну організацію - Всеукраїнську раду діагностики і профілактики захворювання раку жіночих грудей, де українки могли б перевірити стан молочних залоз.

Практика показує, якщо жінка звертається на 1-2 стадії раку, то абсолютно реально уникнути серйозних наслідків», - розповідає Денищук.

За його словами показник занедбаності форм раку грудей в європейських країнах сягає 5%, в той час як в Україні - до 50%.

Хірург і онколог Микола Міненко наголошує, що пацієнтки і медичні працівники в Україні недостатньо поінформовані про хворобу.

«В одному з регіонів ми відкривали відділення по діагностиці молочної залози і проводили роботу з населенням в різних напрямках.

Писали статті в ЗМІ, виступали на радіо і т.

але, найбільш ефективним виявилося інформування через телебачення.

Чим більше і частіше ми розповідаємо про рак, тим більшим українкам вдається діагностувати хворобу на ранніх стадіях», - розповідає онколог.

За словами медика, рак молочної залози вважається хворобою старшого віку, оскільки пік захворювань припадає на вік 54-80 років, проте останнім часом він стрімко молодшає.

Саме тому необхідний регулярний огляд молочних залоз, в тому числі, самостійний.

«Згідно з міжнародним протоколом огляд молочних залоз необхідно проходити 1 раз в рік, після 35- 40 років.

В Україні рекомендують починати щорічний огляд грудей після 40 років, включаючи УЗД та мамографію, результати яких доповнюють один одного.

Один раз на місяць необхідно робити самообстеження, але цього повинен навчити лікар», - підкреслює важливість процедури Міненко.

Источник материала
Поделиться сюжетом