Депутати збільшують робочий тиждень до 40 годин для освітян?
Депутати збільшують робочий тиждень до 40 годин для освітян?

Депутати збільшують робочий тиждень до 40 годин для освітян?

Депутати мають намір скасувати надбавки та доплати, у тому числі за вислугу років, престижність педагогічної праці, перевірку зошитів, завідування кабінетом, класне керівництво, вчене звання та науковий ступінь.

Профспілку у відповідь закликає на мітинг проти «драконівських» правок.

Про це розповів Олександр Яцунь, голова Київської міської організації Профспілки працівників освіти і науки України, під час прес-конференції в прес-центрі «Главком».

Олександр Яцунь, голова Київської міської організації Профспілки працівників освіти і науки України.

Світлина: Главком/Станіслав Груздєв.

«Зараз працює робоча група над законом «По повну загально-середню освіту» (реєстр.

№ 0901 від 29.08.2019 року).

Трохи історії питання.

Влітку завершила наша профспілкова сторона в робочій групі роботу і він (законопроект – Главком) був готовий до другого читання.

Але так як VIII скликання завершило роботу, то новий склад профільного комітету IX скликання після першого читання розпочало роботу з нуля над цим законопроектом.

І знову перед нами виклики», - каже Яцунь.

За словами голови київської профспілки освітян, новообрані парламентарі з фракції «Голос» мають намір запровадити ряд ініціатив, зокрема, ввести 40-годинний робочий тиждень для педагогічних працівників.

«Профспілка освітян вимагає зберегти надбавки та доплати, у тому числі за вислугу років, престижність педагогічної праці, перевірку зошитів, завідування кабінетом, класне керівництво, вчене звання та науковий ступінь», - каже Яцунь.

Він також наголошує, що мусить зберегтися і можливість роботи за безстроковими трудовими договорами для працівників пенсійного віку.

Переведення на контракт – дискримінація працівників за віком.

Конституція України не пов’язує права на працю з віковими обмеженнями.

Згідно зі статтею 43 Конституції держава створює умови для повного здійснення громадянами права на працю, гарантує рівні можливості у виборі професії та роду трудової діяльності.

Законом України «Про засади запобігання та протидії дискримінації в Україні» передбачено, що ситуація, за якої особа або група осіб за ознаками віку зазнає обмеження у визнанні, реалізації або користуванні правами і свободами є дискримінацією.

«Відповідно до Кодексу законів про працю України укладення контракту з працівником, якого було прийнято на роботу за безстроковим трудовим договором, може відбуватися лише за його згодою.

Переведення працівника на контракт в односторонньому порядку не допускється», - продовжує голова профспілки.

Окрім того, Яцунь переконує не запроваджувати обов’язкову сертифікацію для педагогічних працівників.

29 жовтня 2019 року о 13:45 відбудеться акція протесту проти звуження прав та гарантій освітян біля стін Верховної ради України та Кабінету міністрів.

Освітяни також запрошують долучитися і батьків школярів та всім, кому не байдужа освітня галузь.

Переглянути запис.

Источник материала
Поделиться сюжетом