Нові військові звання в ЗСУ: Що зміниться в українській армії
Нові військові звання в ЗСУ: Що зміниться в українській армії

Нові військові звання в ЗСУ: Що зміниться в українській армії

Верховна Рада ухвалила законопроект, який спрямовано на введення нових військових звань сержантського і старшинського складу Збройних Сил України.

Тепер в армії не буде прапорщиків і мічманів, але з'являться звання майстер-сержанта та майстер-старшини.

Відзначається, що новий закон створить нову мотивацію для проходження громадянами України військової служби за контрактом та розширить можливості для розвитку кар'єри.

Але про все по порядку.

Нові звання.

"Цей законопроект вводить Натівські звання для сержантського, старшинського складу, солдатів і також нормує їх розвиток у відповідності зі стандартами НАТО і тим викликам, які зараз стоять перед нашою державою", - зазначила нардеп від "Слуги народу", заступник голови комітету з питань нацбезпеки Мар'яна Безугла.

Зараз існують такі військові звання рядового, сержантського і старшинського складу: рядовий; старший солдат; молодший сержант; сержант; старший сержант; старшина; прапорщик; старший прапорщик.

Законопроектом цей ряд змінюється на такий: рекрут; солдат; старший солдат; молодший сержант; сержант; старший сержант; перший сержант; штаб-сержант; майстер-сержант; старший майстер-сержант; головний майстер-сержант.

Пропонується змінити і корабельні звання: мічманів більше не буде, зате з'являться штаб-старшина, майстер-старшина, старший майстер-старшина і головний майстер-старшина.

ins{.

Встановлюється, що за своїми військовими званнями начальниками є:.

військовослужбовці сержантського і старшинського складу – для військовослужбовців рядового складу однієї з ними військової частини;.

військовослужбовці молодшого офіцерського складу — для військовослужбовців молодшого сержантського і старшинського складу однієї з ними військової частини і військовослужбовців рядового складу;.

майори, капітани 3 рангу, підполковники, капітани 2 рангу — для військовослужбовців рядового, молодшого і старшого сержантського і старшинського складу;.

полковники, капітани 1 рангу, генерал-майори, контр-адмірали, генерал-лейтенанти, віце-адмірали – для військовослужбовців рядового, сержантського і старшинського складу та молодшого офіцерського складу;.

генерал-полковники, адмірали – для військовослужбовців рядового, сержантського і старшинського складу, молодшого і старшого офіцерського складу;.

генерали армії України – для військовослужбовців рядового, сержантського і старшинського складу, молодшого і старшого офіцерського складу, генерал-майори, контр-адміралів, генерал-лейтенант, віце-адміралів, генерал-полковників, адміралів.

Що зміниться.

Новим законом підвищується роль сержантського і старшинського складу в навчанні і вихованні підлеглого особового складу і виконанні ними завдань за призначенням.

Крім цього, законом передбачено змінити назву "полк" на "бригаду" і відповідно командир полку буде командиром бригади.

Головний сержант бригади в мирний і воєнний час відповідає за надання командиру бригади інформації та пропозицій з питань проходження військової служби.

Згідно з законом, при зверненні до міністра оборони України та його заступникам, які є цивільними особами, військовослужбовець називає їх посаду, додаючи перед назвою посади слово "пан (пані)".

Повідомлялося, що новим законом створено додаткові мотиваційні фактори для проходження громадянами України військової служби за контрактом.

Вся справа в тому, що раніше роль сержанта у військових званнях закінчувалася на старшому прапорщику.

А з прийняттям нового закону у військовиків буде більше можливостей для розвитку кар'єри.

"Від рівня окремого батальйону у нас всі старші прапорщики: головний старшина полку, бригади, оперативного та повітряного командування, роду військ, виду Збройних Сил тощо – старші прапорщики, – пояснив у 2018 році тодішній головний старшина ЗС України Олександр Косинський.

– Це не відповідає підходам, які прийнято в Альянсі (НАТО) і сучасній структурі професійного сержантського корпусу ЗС України".

Зазначалося, що звання "майстер-сержант" замінить звання "старший прапорщик", його отримають ті, хто стоять на посадах головних старшин військових частин – в окремому батальйоні, полку і бригади.

Старші майстер-сержанти будуть в оперативних командуваннях, повітряних командуваннях, Командування морської піхоти, також в інших органах військового управління.

Тобто звання вище, ніж рівня бригади, щоб була мотивація йти на більш високу посаду.

Вище них – командування видів, це вже будуть головні майстер-сержанти.

пресс-служба Минобороны Украины.

Крім того, згідно з нинішнім законодавством, кожне наступне звання для сержантско-старшинського складу можна отримувати через рік.

"В країнах НАТО є чітко визначені терміни між військовими званнями, мінімальні і максимальні терміни перебування у військовому званні.

Наприклад, у військовому званні "солдат" військовослужбовець повинен бути мінімум 3 роки, раніше він не може стати старшим солдатом.

Також є максимальні строки – не більше 10 років.

Якщо за 10 років солдат не став старшим солдатом, він вважається безперспективним, не просувається по службі, отримує попередження, і якщо нічого не зміниться, то через рік його звільняють.

Одним з плюсів, якщо ми почнемо впроваджувати військові звання, я бачу встановлення такого поняття, як мінімальний і максимальний терміни перебування на посаді з відповідним військовим званням.

Це важливо – запустити механізм кадрового менеджменту", - зазначав Косинський.

Замість підсумку.

Прийняття нового закону дозволить удосконалити порядок виконання військового обов'язку громадянами України, реалізувати введення нових військових звань сержантського і старшинського складу ЗСУ, забезпечивши їх відповідність стандартам НАТО, підвищити роль сержантського і старшинського складу ЗСУ в навчанні і вихованні підлеглого особового складу та у підготовці та виконанні ними завдань за призначенням, створить додаткові мотиваційні чинники щодо проходження громадянами України військової служби за контрактом та сприятиме переходу ЗСУ на професійну основу, за зразком армії західноєвропейського зразка.

Источник материала
Поделиться сюжетом