DzygaMDB: якою вийшла перша онлайн-база українського кіно
DzygaMDB: якою вийшла перша онлайн-база українського кіно

DzygaMDB: якою вийшла перша онлайн-база українського кіно

DzygaMDB – нова онлайн-платформа для створення бази українського кіно, яку розробила команда Одеського міжнародного кінофестивалю (ОМКФ).

Безкоштовну демоверсію сайту, що вже містить дані про понад тисячу вітчизняних фільмів, презентували представникам українського кіноринку 22 жовтня.

Президентка ОМКФ, керуюча партнерка фонду TA Ventures Вікторія Тігіпко та директорка зі стратегічного розвитку ОМКФ Анна Мачух розповіли, що основна мета – об’єднати гравців ринку на єдиній платформі та дати глядачам більше інформації про сучасний український кінематограф.

За словами Вікторії Тігіпко, сайт DzygaMDB було створено задля того, щоб українські кінематографісти, які шукають нові проєкти, можливості, фахівців, партнерів, фінансування тощо, мали єдину «точку зборки».

Вона зазначила, що команда планує розширити цей проєкт та залучити до бази представників інших країн Центральної та Східної Європи з їхніми кінопроєктами.

Анна Мачух додала, що не забули й про звичайних користувачів, сінефілів та прихильників українського кіно – вони отримають інформацію про всі українські кінофільми, телефільми, телешоу, серіали, кліпи та рекламні ролики, зняті з 1991 року.

Таких нарахували близько трьох тисяч, наразі на DzygaMDB розміщено дані про понад тисячу з них, команда працює над публікацією решти.

Робота над проєктом тривала 1,5 роки.

Автори надихалися базою IMDB (Internet Movie Database), агрегатором рецензій та кіноновин Rotten Tomatos та Spot.

DzygaMDB має україномовний та англомовний варіанти.

Наразі над проєктом працюють десятеро людей – розробники, технічний директор, виконавчий директор, піарслужба, редактори (дехто з них залучений частково).

Команда проєкту працює в офісі Одеського міжнародного кінофестивалю, але планується, що офіс DzygaMDB з часом відокремиться, а команда збільшиться.

Отже, існує дві версії ресурсу: DzygaMDB, що відкрита й доступна для загального користування, та DzygaMDB Pro, зареєструватися на якій можуть лише кінопрофесіонали, вказавши свій рід діяльності та пройшовши перевірку модератора.

Звичайні користувачі можуть бачити базу фільмів, переглядати трейлери, дізнаватися дати виходу стрічок у прокат, бокс-офіси та іншу інформацію, залишати на сторінці фільму оцінки та коментарі.

Також на DzygaMDB публікуватимуться новини про українське кіно.

Кінокрити публікуватимуть рецензії на стрічки окремо, їх буде позначено зірочками.

Кінопрофесіонали (режисери, продюсери, актори, агенти тощо) на DzygaMDB Pro можуть розміщувати свої дані та портфоліо, бачити контакти інших фахівців, проводити кастинги онлайн, знаходити потрібних спеціалістів або партнерів для своїх проєктів.

На сайті вже зараз є перелік професій, які можна обрати під час реєстрації, та цей список буде доповнюватися.

За словами Анни Мачух, у кіноіндустрії так багато професій, що їх неможливо врахувати всі одразу.

Автори проєкту обіцяють, що до 2020 року створять на сайті чат, за допомогою якого можна буде спілкуватися особисто.

Ресурс буде безкоштовним до травня 2020 року, далі буде сформовано декілька модулів (у тому числі й безкоштовний).

Анна Мачух розповіла «Детектору медіа», що ціну на платну версію будуть встановлювати з огляду на потреби та побажання ринку, команда проєкту спілкуватиметься з користувачами, щоб отримати відгуки та зрозуміти, що ще потрібно доробити, яких модулів не вистачає, та після цього вирішувати, яка ціна буде прийнятною.

Але вона точно буде нижчою, ніж, наприклад, на IMDB (близько 150 євро).

Бетаверсія сайту поки що виглядає неідеально – профайли багатьох компаній та кінематографістів містять некоректну або неповну інформацію.

Але зареєструватися на сайті доволі просто - необхідно залишити свої дані (є обов'язкові відомості та необов'язкові) та дочекатися перевірки модератора.

Минулого року автори онлайн-платформи заявляли, що для запуску, за попередніми підрахунками, їм потрібно близько 1 млн грн.

Майже половину цієї суми просили у держави через конкурс Українського культурного фонду, але не пройшли технічний відбір.

На запитання «Детектора медіа» про фінальний бюджет проєкту Анна Мачух відповіла, що в озвучену минулого року суму «майже вклалися», але планують залучати більше коштів – шукати партнерів, подаватися на отримання грантів.

За її словами, наразі в проєкт вкладено приватні кошти Вікторії Тігіпко, яка є інвестором цього проєкту.

Для промо DzygaMDB будуть задіяні ресурси Одеського міжнародного кінофестивалю та Української кіноакадемії, в першу чергу нову платформу просуватимуть серед гравців українського кіноринку, а потім уже – серед звичайних користувачів, адже, за задумом, ресур запрацює повноцінно, коли на ньому зареєструється якнайбільша кількість кінематографістів, створюючи тим самим велику базу.

Источник материала
Поделиться сюжетом