Вийшла стаття, яка підтверджує створення Google найпотужнішого в світі квантового комп'ютера
Вийшла стаття, яка підтверджує створення Google найпотужнішого в світі квантового комп'ютера

Вийшла стаття, яка підтверджує створення Google найпотужнішого в світі квантового комп'ютера

23 жовтня.

Науковий журнал Nature опублікував статтю розробників квантового процесора з описом їхнього пристрою, зникнення якої з сайту NASA місяць тому заінтригувала весь світ.

Фахівці стверджують, що їх квантовий процесор вперше впорався із завданням, яка не під силу жодному з сучасних комп’ютерів, і таким чином реалізував “квантове перевагу”, пише УНН.

Журналісти посилалися на доповідь з сайту NASA.

Мова йшла не про звичайний процесор, а про основу для квантового комп’ютера.

На відміну від звичних обчислювальних машин, робота яких заснована на мінімально можливій одиниці інформації — біті, квантові комп’ютери мають справу з кубітами.

Вони додали, що хоча результат, якого досягли фахівці компанії, і цікавий, але не настільки складний для класичного комп’ютера.

Сьогодні, через більш як місяць після першої публікації, науковий журнал Nature опублікував статтю Джона Мартініса з колегами.

Вони розповіли, що зібрали процесор (його назвали Sycamore) з 54 кубітів, але в роботі одного з них сталися неполадки, тому в підсумку пристрій працював на 53 кубітах.

За словами розробників, високу точність роботи комп’ютера забезпечили спеціально розроблені алгоритми, які виправляли до 99,99% помилок.

Вчені протестували свою розробку за допомогою спеціально розробленого завдання, яке пов’язане з обробкою випадкових послідовностей чисел.

За словами авторів роботи, Sycamore виконав це завдання мільйон разів, на що йому знадобилося всього 3 хвилини 20 секунд.

Найпотужнішому на сьогодні звичайному комп’ютера — “Самміту” від IBM — на це знадобилося б близько 10 тисяч років, впевнені розробники.

Втім, реальне порівняння вони не проводили.

Мартініс з колегами в статті стверджують, що їх експеримент являє собою перше обчислення, яке може виконати тільки квантовий комп’ютер.

“Таким чином, квантові процесори досягли режиму квантової переваги, — пишуть вони.

— Ми очікуємо, що обчислювальна потужність подібних пристроїв буде рости і далі з подвоєною експоненційною швидкістю”.

Источник материала
Поделиться сюжетом