Компанії Косюка оплатили послуги лобістів, які допомогли Україні отримати комплекси Javelin, – ЗМІ
Компанії Косюка оплатили послуги лобістів, які допомогли Україні отримати комплекси Javelin, – ЗМІ

Компанії Косюка оплатили послуги лобістів, які допомогли Україні отримати комплекси Javelin, – ЗМІ

У 2017 році Україна через громадську організацію "Фонд підтримки реформ в Україні" уклала договір з лобістами компанії BGR, її послуги обійшлися в $600 тис., які надійшли від п'яти фірм бізнесмена Юрія Косюка, пише Kyiv Post.

Власник найбільшого виробника курятини в Україні, компанії "Миронівський хлібопродукт" (МХП), Юрій Косюк виявився ключовим спонсором лобіювання в США надання Україні протитанкових комплексів Javelin, пише в опублікованому 8 листопада розслідуванні видання Kyiv Post.

Автор статті зазначає, що в 2017 році громадська організація "Фонд підтримки реформ в Україні" уклала договір з лобістами компанії BGR, які допомогли Україні отримати летальна зброю.

В договорі, на який посилається видання, сказано, що фонд буде використовувати кошти приватних донорів, а BGR матиме стратегічну допомогу для зв'язків з чиновниками в США і всіма, хто зацікавлений у реформах в Україні.

"Лобістська група BGR, можливо, навіть допомогла Україні здобути те, чого вона хотіла і що США роками відмовлялися надавати – смертоносну зброю, щоб допомогти їй захистити себе від війни з боку Росії, зокрема протитанкові ракети Javelin", – підкреслює видання.

За півтора року роботи компанія BGR зв'язалася з питання України з більш ніж 150 людьми.

Лобісти фірми спілкувалися з посадовими особами США і ЗМІ за телефоном, особисто і в електронному листуванні, зазначає Kyiv Post.

У звіті за 2018 рік зазначено, що фонд витратив на просування України $600 тис.

Kyiv Post направив в організацію офіційний запит, і у відповіді фонд визнав, що "просуванням України" в 2018 році займалася в США компанія BGR.

"Фірми, які виділили 600 тис.

доларів США, – це ПАТ "Зернопродукт МХП", ТОВ "Вінницька птахофабрика", ТОВ "Миронівська птахофабрика", ТОВ "Урожай" та ТОВ "Урожайна країна".

Всі п'ять належать Юрію Косюку", – йдеться у статті.

В прес-службі КОМПАНІЇ повідомили, що компанія і її власник Косюк не знали, що їхні гроші були перераховані саме BGR.

Компанія пожертвувала кошти для допомоги в розробці та реалізації реформ в Україні, відзначили в МХП.

В БГР на питання Kyiv Post про те, чи відомо їй, що Національна рада реформ сплатив свої послуги грошима Косюка, не відповіли.

Україна з початку військової агресії Росії навесні 2014 року вела переговори з США про постачання летального зброї.

До весни 2018 року Вашингтон постачав Київ тільки нелетальной допомогою і допомагав у підготовці українських військових.

1 березня 2018 року Державний департамент США прийняв рішення про продаж Javelin Україні.

22 травня в Україні вперше випробували Javelin.

Источник материала
Поделиться сюжетом
Упоминаемые персоны