Справа "VAB банку": суд заарештував екс-співробітницю НБУ на два місяці, застава - 15 мільйонів
Справа "VAB банку": суд заарештував екс-співробітницю НБУ на два місяці, застава - 15 мільйонів

Справа "VAB банку": суд заарештував екс-співробітницю НБУ на два місяці, застава - 15 мільйонів

09:37, 13 листопада 2019.

Фінанси.

Рішення про запобіжний захід щодо екс-керівника управління НБУ по Києву і області Каленського суд оголосить сьогодні в 10.30.

Вищий антикорупційний суд України обрав запобіжний захід щодо екс-керівника банківського нагляду Національного банку України Алли Шульги утримання під вартою протягом 60 діб з альтернативою внесення застави в обсязі 15 млн грн.

Про це повідомила перший заступник голови НБУ Катерина Рожкова у соцмережі Facebook у вівторок пізно ввечері після засідання суду щодо зловживань під час видачі стабілізаційного кредиту «ВіЕйБі Банку».

«Рішення щодо запобіжного заходу Шульзі Аллі Анатоліївній суд оголосив тільки що.

Суддя задовольнив клопотання прокурора НАБУ – як запобіжний захід обрано тримання під вартою протягом 60 діб або як альтернатива – внесення застави в обсязі 15 млн грн», - повідомила Рожкова у відеозверненні.

За її словами, рішення про запобіжний захід щодо екс-керівника управління НБУ по Києву та області, який у даний час входить до складу Ради НБУ Миколи Каленського, суд оголосить у середу о 10.30.

При цьому Рожкова підкреслила, що правління НБУ висловило готовність взяти на поруки і Миколи Каленського, і Аллу Шульгу.

Як повідомляв УНІАН, Національне антикорупційне бюро України вручило підозру в причетності до розкрадання рефінансування «ВіЕйБі Банку» голові правління «Райффайзен Банку Аваль» Олександру Писаруку, який у період банкрутства «ВіЕйБі Банку» обіймав посаду першого заступника голови НБУ.

Також НАБУ вручило підозри колишньому директору гендепартаменту банківського нагляду НБУ Аллі Шульзі і колишньому виконуючому обов'язки начальника управління НБУ по Києву і Київській області Миколі Каленському, який з квітня 2018 року входить до складу ради НБУ за квотою президента.

Крім того, НАБУ вручило підозри ряду посадових осіб «ВіЕйБі Банку» та приватних компаній, пов'язаних з колишніми власниками цієї фінустанови.

Голова НБУ Яків Смолій на тлі цих подій перервав відрядження і терміново повертається до України.

Бізнес-співтовариство, об'єднане Європейською Бізнес Асоціацією, Спілкою українських підприємців, Американською торгівельною палатою в Україні та Форумом провідних міжнародних фінансових організацій, виступило з підтримкою Олександра Писарука і незалежності НБУ.

Фонд гарантування вкладів ввів тимчасову адміністрацію в «ВіЕйБі Банк», що раніше належав власнику одного з найбільших аграрних виробників України Ukrlandfarming Олегу Бахматюку, в листопаді 2014 року.

З березня 2015 року фонд проводить ліквідацію фінустанови.

Олег Бахматюк написав відкриту заяву президенту Володимиру Зеленському щодо обшуків і затримань працівників його компанії силовиками.

Бахматюк заявляє, що за терором компанії, яка сплачує мільярдні податки і в якій працюють 27 тисяч осіб, стоять амбіції керівника НАБУ Ситника і генпрокурора Рябошапки.

#НАБУ#Нацбанк.

Источник материала
Поделиться сюжетом