В ООН ухвалили резолюцію про захист прав людини в окупованому Криму: про що в ній йдеться
В ООН ухвалили резолюцію про захист прав людини в окупованому Криму: про що в ній йдеться

В ООН ухвалили резолюцію про захист прав людини в окупованому Криму: про що в ній йдеться

14 листопада Третій комітет Генасамблеї ООН ухвалив резолюцію про захист прав людини в Криму в умовах російської окупації.

Її співавторами стали 39 країн.

Резолюція отримала 67 голосів "за" і 23 "проти".

Речник постійного представництва України при ООН Олег Ніколенко роз'яснив її положення.

Про що говорить резолюція?.

Посилається на міжнародно-правове визначення агресії; застерігає про те, що отримання території або іншої переваги внаслідок агресії не може та не буде вважатися законною дією.

Вимагає від Російської Федерації припинити політику зміни демографічної ситуації в Криму, насамперед шляхом переселення туди свого населення, а також примусового виселення.

Засуджує масові затримання активістів та захисників прав людини на основі звинувачень в підтримці тероризму, зокрема представників громадянської ініціативи "Кримська солідарність".

Закликає припинити переслідування та звільнити осіб, затриманих за висловлювання думок, зокрема до початку окупації.

Засуджує триваючу практику призову чоловіків до Збройних сил РФ та кримінального переслідування тих, хто відмовляється від служби в лавах держави-окупанта.

Вимагає негайно звільнити усіх незаконно затриманих громадян України та забезпечити їхнє безпечне повернення на Батьківщину.

Закликає міжнародну спільноту продовжити у рамках міжнародної адвокації викриття порушень РФ прав людини як на двосторонньому, так і багатосторонньому рівнях.

Для чого потрібна резолюція?.

Ухвалена резолюція доповнить арсенал інструментів протидії спробам Росії легітимізувати анексію частини території України.

ООН чітко зафіксувала, що дії РФ на українському півострові є грубим порушенням міжнародного права.

Використаємо цей козир у контексті зусиль з притягнення російської сторони до відповідальності.

Що далі?.

Резолюція набуде чинності після її схвалення Генеральною Асамблеєю ООН в грудні.

"Не вірте в історії про те, що "кримське питання" винесли за дужки.

Боротьба триває", - написав Ніколенко.

Влада в Україні неодноразово повідомляла світовій спільноті про те, що Крим поступово перетворюється на територію репресій, адже тих, хто не згоден з анексією, залякують, шантажують, заарештовують, а іноді і вбивають.

Кримські татари на півострові намагаються об'єднуватися і допомагати один одному в цій нерівній боротьбі з російською владою.

Так виникла одна з найвідоміших правозахисних організацій - "Кримська солідарність".

В ексклюзивному інтерв'ю ТСН.

uа один з її активних членів та адвокат багатьох політв'язнів Еміль Курбедінов розповів про найбільш резонансні справи проти кримських татар в анексованому Криму і як їх фабрикують, як адвокатам вдається організовувати захист і підтримувати родини політв'язнів і кого найбільше переслідує російська влада.

Источник материала
Поделиться сюжетом