Бахматюк відкидає претензії Нацбанку у 29,3 мільярда гривень боргу перед державою
Бахматюк відкидає претензії Нацбанку у 29,3 мільярда гривень боргу перед державою

Бахматюк відкидає претензії Нацбанку у 29,3 мільярда гривень боргу перед державою

20:44, 15 листопада 2019.

Фінанси.

Бізнесмен запропонував залучити міжнародних радників для незалежної оцінки.

На думку Олега Бахматюка, такі звинувачення НБУ висуває, щоб вигородити своїх екс-працівників / фото прес-служби.

Інформація про заборгованість власника агрохолдингів «Укрлендфармінг» і «Авангард» Олега Бахматюка у розмірі 29,3 мільярда гривень перед державою не відповідає дійсності та є маніпуляцією.

Про це заявив сам Бахматюк агентству «Інтерфакс-Україна» і запропонував залучити міжнародних радників для незалежної оцінки та вироблення спільних рішень з врегулювання боргу.

«Вчора було 10 мільярдів гривень, сьогодні вже 30 мільярдів гривень, а завтра буде 40 або 50 мільярдів.

Це якась істерика з боку Нацбанку.

Це не борги Бахматюка, це зобов'язання банків, перед якими є заборгованість колишнього акціонера «VAB Банку» Максимова, є борги позичальників у Криму, Донецьку і Луганську та інші», – прокоментував він телефоном звинувачення НБУ.

Бахматюк вказав, що у відношенні його банку «Фінансова ініціатива» діє рішення суду про незаконне введення тимчасової адміністрації.

Бізнесмен додав, що з 7,7 мільярда гривень боргів його компаній перед держбанками, включених Нацбанком у загальну суму 29,3 мільярда гривень, борги перед Ощадбанком і Укргазбанком реструктуризовані, а перед Укрексімбанком знаходяться в стані реструктуризації.

«Їхнє бажання знищити більше, ніж бажання отримати (повернення боргів – ред.).

8 мільярдів гривень – цифра, яка підйомна», – підкреслив Бахматюк, нагадавши, що офіційно направив Фонду гарантування вкладів фізосіб пропозицію про поетапне погашення цієї суми по 1 мільярду гривень на рік з внесенням 500 мільйонів гривень гарантійного внеску.

Бізнесмен висловив думку, що такі звинувачення НБУ висуває, щоб вигородити екс-працівників Нацбанку, підозрюваних у справі про стабкредит «VAB Банку» на 1,2 мільярда гривень, зокрема, першого заступника голови НБУ Олександра Писарука.

«Але чи не вийде так, що Писарук хороший, коли давав кредит, а Бахматюк поганий, коли його брав.

Все було зроблено законно.

Якщо Писарук не винен, то і я невинний», – підкреслив Бахматюк.

Він також спростував інформацію про нібито виграні Нацбанком судові спори за його особистим дорученням.

За словами бізнесмена, деякі позитивні для НБУ рішення прийняті щодо низки об'єктів нерухомості, з якою Нацбанк тепер не знає що робити.

«Вони виграли птахофабрики, лікеро-горілчаний завод, але самі не знають, що з цим робити.

Уявіть собі: 500 тисяч курей сидять, що Нацбанк буде з цим робити?» – описав ситуацію власник агрохолдингів, зазначивши, що така політика веде до знецінення застав і втрат держави.

Він також вказав, що в будь-якому випадку претензії в млявому виконанні рішень судів потрібно пред'являти не йому, а Державній виконавчій службі.

Бахматюк також піддав різкій критиці Нацбанк за нерівність підходів.

«Опублікуйте дані по всім боржникам: почніть з самого великого і закінчите найменшим.

Чому ви виділяєте тільки Бахматюка? Всіх напишіть! Хтось інший повертає гроші? Я хоча б намагаюся», – заявив екс-власник «VAB Банку» і банку «Фінансова ініціатива».

Він в черговий раз закликав Нацбанк і державу створити правила гри та сісти за стіл переговорів для врегулювання боргу шляхом його реструктуризації.

НБУ в п'ятницю опублікував інфографіку, в якій стверджує, що Бахматюк винен Фонду гарантування вкладів 11 мільярдів гривень, за кредитами рефінансування центробанку – 10,6 мільярда гривень, трьом держбанкам – 7,7 мільярда гривень.

Нацбанк нагадав, що борг екс-власника «VAB Банку» та «Фінансової ініціативи» за кредитами рефінансування забезпечений його особистою порукою щодо погашення на загальну суму 8,6 мільярда гривень і майновими поручительствами компаній Бахматюка.

Центробанк додав, що з понад 50 поданих позовів за станом на 15 листопада поточного року 19 судових рішень за договорами поруки щодо банку «Фінансова ініціатива» були прийняті на користь НБУ і вступили в законну силу, при цьому немає жодного рішення щодо «VAB Банку».

Источник материала
Поделиться сюжетом