В Афганістані після зірваного обміну заручників талібів убили двох прокурорів
В Афганістані після зірваного обміну заручників талібів убили двох прокурорів

В Афганістані після зірваного обміну заручників талібів убили двох прокурорів

17 листопада.

В Афганістані невідомі застрелили двох прокурорів і поранили ще двох у подіях навколо зірваного обміну з талібами їхніх західних заручників на діячів ісламістів.

Про це повідомляє УНН із посиланням на Радіо Свобода.

“Як повідомив речник Генеральної прокуратури Афганістану Джамшид Расулі, прокурори в час нападу їхали на летовище Баграм під Кабулом, де на території військово-повітряної бази розташований спеціальний центр утримання „Парван“, у якому перебувають чільні діячі ісламістів — руху „Талібан“ і споріднених із ним угруповань”, — йдеться у повідомленні.

Видання зазначає, що там, зокрема, утримують Анаса Хаккані, молодшого брата Сіраджуддіна Хаккані, нинішнього провідника войовничої “Мережі Хаккані”.

Його і ще двох чільних талібів мали обміняти 15 листопада на американця й австралійця, які перебувають у заручниках у талібів.

Цей обмін зірвався.

“Всі троє в’язнів далі перебувають в урядовому ув’язненні.

Він не пояснював, що пішло не так із обміном”, — сказав речник президента Афганістану Ашрафа Гані Седік Седіккі.

За словами речника, уряд Афганістану нині “перебуває в процесі перегляду обмінів ув’язненими і ухвалить рішення, що буде ґрунтуватися на національних інтересах країни”.

Таліби заявили 15 листопада, що їхніх трьох в’язнів не доставили в місце й час, узгоджені на переговорах зі США.

Як сказав тоді речник талібів, двоє професорів Американського університету Афганістану в Кабулі, нині 60-річний американець Стівен Кінґ і 48-річний австралієць Тімоті Вікс, викрадені ще в серпні 2016 року, далі перебувають у їхніх руках.

За тим повідомленням агентства, таліби казали, що їхніх в’язнів мали доставити літаком до Катару, але натомість повернули назад до в’язниці в Баграмі.

Афганський посадовець, зі свого боку, сказав тоді, що “їх доставлять до Катару під наглядом США”.

“Мережа Хаккані”, відома особливо жорстокими нападами в Афганістані, фактично є частиною ісламістського руху “Талібан”.

Источник материала
Поделиться сюжетом