Прийдешній приватизаційний провал
Прийдешній приватизаційний провал

Прийдешній приватизаційний провал

Голова Рахункової палати Валерій Пацкан переконаний, що закладати в проект держбюджету мільярди гривень надходжень від приватизації державного майна ‒ це ризик.

Про це він заявив, коментуючи законопроект "Про Державному бюджеті України на 2020 рік", підготовлений Кабміном до другого читання, передає УНН з посиланням на повідомлення прес-служби Рахункової палати.

"Уряд передбачає в 2020 році отримати 12 млрд грн від приватизації державного майна ‒ на 7 млрд грн більше, ніж до першого читання.

Котрий рік поспіль бюджет недоотримує кошти від приватизації держмайна.

Це я неодноразово підкреслював.

За 9 місяців поточного року план виконано лише на 3%!" ‒ відзначив Пацкан.

Амбітні програми приватизації оголошувалися і Яценюком, і Гройсманом.

І всі вони з тріском провалювалися.

І не тільки тому, що професійних менеджерів початкових років приватизації замінили ні на що не здібні люди, посаджені на "дохідні місця".

Але і в силу об'єктивних причин.

Який нормальний інвестор прийде в країну, на території якої ведуться бойові дії і буянять до зубів озброєні "активісти" з фашистським "відтінком", де практично повністю розвалена судова система і, по суті, немає ніякого захисту права власності, де в глибокому занепаді економіка і соціальна сфера?.

А неотримані доходи від приватизації покривалися просто – випуском ОВДП, які продавали в тому числі і іноземним спекулянтам.

12 листопада портфель облігацій внутрішньої державної позики України у власності нерезидентів збільшився і досяг нового історичного максимуму – 101,89 млрд грн.

Про це свідчать дані НБУ.

Згідно з підрахунками регулятора, з кінця минулого року нерезиденти істотно збільшили вкладення в українські ОВДП.

Але спекулянти завжди тікають з країни при найменшій загрозі економічної дестабілізації.

Тобто створена піраміда, яка при будь-якому – зовнішньому або внутрішньому ‒ поштовху може обвалитися й поховати не тільки курс гривні, але і всю економіку України.

Источник материала
Поделиться сюжетом