СБУ затримала голову «Укрексімбанку» у зв’язку зі справою одного з медіахолдингів
СБУ затримала голову «Укрексімбанку» у зв’язку зі справою одного з медіахолдингів

СБУ затримала голову «Укрексімбанку» у зв’язку зі справою одного з медіахолдингів

Через декілька годин пресцентр СБУ повідомив, що його затримала СБУ за підозрою у «відмиванні» незаконних доходів високопосадовцями часів Віктора Януковича.

17 листопада йому оголосили про підозру, а 18 листопада мають обрати запобіжний захід.

СБУ затримала банкіра за дорученням Генеральної прокуратури України, яка розслідує кримінальне провадження за ч.

1 ст.

255 (створення злочинної організації), ч.5 ст.

191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем), ч.3 ст.

209 (легалізація (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом).

«Зокрема, він підозрюється у сприянні легалізації доходів, одержаних незаконним шляхом високопосадовцями часів Януковича.

Зловживаючи своїм службовим становищем, затриманий вивів з-під арешту майно одного з медіахолдингів», – йдеться в повідомленні СБУ.

Про який медіахолдинг ідеться, СБУ не повідомляє.

Відомо, що у 2013 році «Укрексімбанк» надавав кредит на суму 160 млн доларів ТОВ «Ветек Медіа Інвест» Сергія Курченка для купівлі UMH Group («Українського медіа холдингу») в Бориса Ложкіна.

ГПУ вважає, що придбання акцій UMH Group фірмою «Ветек Медіа Інвест» за рахунок кредитних коштів, наданих «Укрексмібанком», має ознаки відмивання доходів, одержаних злочинним шляхом.

У травні 2018 року слідчі ГПУ отримали доступ до рахунків, за якими обліковувались операції за цим кредитним договором, а також до рахунків офшорних кіпрських компаній Kviten Solution Limited та Quickpace Limited та низки інших документів, які надавалися для оформлення згаданого кредиту.

Станом на квітень 2016 року кредит у 160 мільйонів доларів був погашений.

За інформацією слідства, погашення відбулось фактично за рахунок списання коштів з депозитних рахунків офшорних кіпрських компаній, пред'явлення до погашення наданих у заставу сертифікатів казначейських зобов'язань України, а також за рахунок коштів низки фіктивних фірм ТОВ «Торенія», ТОВ «Торговий Дім Ветек», ТОВ «Кватро Мегатех», ТОВ «Мевель», ТОВ «Ріверан Делюкс» та ТОВ «Запорожский коксохимремонт».

9 вересня 2019 року Печерський райсуд Києва передав медіаактиви Сергія Курченка (УМХ) в управління Національного агентства з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних і інших злочинів (АРМА).

«НВ Бізнес» звертає увагу на те, що Олександр Гриценко був призначений головою правління «Укрексімбанку» 1 серпня 2014 року – пізніше, ніж відбувся продаж УМХ (угода була закрита в жовтні 2013 року), а отримав повноваження 15 серпня 2014 року.

Він замінив на цій посаді Віталія Білоуса, який очолював «Укрексімбанк» з початку 2013 року.

Олександра Гриценка представила голова НБУ Валерія Гонтарева.

Зазначимо, що «Укрексімбанк» згадувався ще в кількох медійних угодах.

У 2010 році «Укрексімбанк» надавав гарантію на суму 1 млрд 40 млн грн ТОВ «Зеонбуд», яке претендувало на ліцензію провайдера цифрового ефірного телебачення чотирьох загальнонаціональних мультиплексів.

У 2017 році через «Укрексімбанк» проходили операції купівлі-продажу телеканалу Tonis, який згодом став Прямим каналом, про що повідомив новий офіційний власник і кінцевий бенефіціар Володимир Макеєнко.

«Я єдиний власник, усі операції проводилися в рамках законодавства через державний “Укрексімбанк”», – заявив пан Макеєнко.

Попереднім власником телеканалу Tonis, за неофіційними непідтвердженими даними, був син Віктора Януковича Олександр.

Источник материала
Поделиться сюжетом