В Україні пропонують ввести обов’язкові 5% квоти на біопаливо
В Україні пропонують ввести обов’язкові 5% квоти на біопаливо

В Україні пропонують ввести обов’язкові 5% квоти на біопаливо

З 1 січня 2021 року в Україні мають намір встановити квоти щодо вмісту рідкого біопалива у загальному обсязі продажів бензину та дизелю на рівні 5% об’ємних.

Про це йдеться у проекті розвитку ринку біопалива представленого директором департаменту поновлюваних джерел енергії Держенергоефективності Юрієм Шафаренко у ході Petroleum Ukraine 2019, передає enkorr.

"Виробник та імпортер повинні показати, які об’єми бензину і біоетанолу виробили (імпортували) за рік, і якщо не виберуть квоту, то заплатять штраф, - пояснює він.

– Починаємо з 5%, а потім квота зросте до 7% з 1 січня 2023 року та до 10% - з 2025 року".

Вміст біопалива у бензині та дизелі контролюватиме Держенергоефективності.

"Звіти компаній-виробників та імпортерів звірятимемо з податковими і митними даними і за результатами річного обсягу будемо виносити вердикт», - уточнив він.

Юрій Шафаренко також зазначив, що зараз у розробці знаходиться ще один спрямований на розвиток ринку відновлюваної енергетики законопроект щодо зменшення акцизної ставки на біопаливну складову аж до нуля.

"Це по суті "пряник", який допоможе скасувати акциз на биоетанолову складову у паливі, - прокоментував він.

– Якщо використовуєте 10% біоетанолу у своєму паливі, то платите на нього нульовий акциз, а повний акциз платите тільки на нафтову складову».

Дані законопроекти знаходяться на стадії розробки і в поточний момент обговорюються на комітеті енергетики і житлово-комунального господарства.

Источник материала
Поделиться сюжетом