Депутати пропонують вдосконалити правове регулювання виробництва хутра в Україні
Депутати пропонують вдосконалити правове регулювання виробництва хутра в Україні

Депутати пропонують вдосконалити правове регулювання виробництва хутра в Україні

13:36, 19 листопада 2019.

Екологія.

Відповідним законопроектом також посилюється відповідальність за жорстоке поводження з тваринами.

Проектом закону пропонується посилити відповідальність за жорстоке поводження з тваринами / фото УНІАН.

У Верховній Раді зареєстровано проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення правового регулювання виробництва хутра в Україні (№2360-1).

Текст законопроекту розміщено на сайті парламенту.

Його авторами є ряд депутатів від "Слуги народу", "Батьківщини" та позафракційні.

Так, законопроектом у законі "Про охорону навколишнього середовища", зокрема, визначається, що з метою забезпечення права громадян на безпечне навколишнє природне середовище та інших їхніх екологічних прав, господарська діяльність з розведення, вирощування та/або утримання хутрових тварин з метою виробництва хутра дозволяється лише за умови її відповідності вимогам, затвердженим центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері тваринництва.

Зазначені вимоги встановлюються з врахуванням біологічних характеристик різних видів (категорій) хутрових тварин щодо простору (огорож, приміщень, кліток), обладнання і технологій, необхідних для утримання хутрових тварин; забезпечення належного харчування та благополуччя хутрових тварин; забезпечення гігієни, захисту здоров’я та ветеринарного обслуговування хутрових тварин; транспортування та забою хутрових тварин; проведення наукових досліджень щодо хутрових тварин.

У законі "Про захист тварин від жорстокого поводження" пропонується ввести визначення поняття "хутрові тварини".

Так, це сільськогосподарські тварини, до яких відносяться кролі та будь-які непродуктивні тварини, які розводяться, вирощуються або утримуються з метою виробництва хутра та не призначені для споживання людиною.

У законі "Про оцінку впливу на довкілля" пропонується встановити, що друга категорія видів планованої діяльності та об’єктів, які можуть мати значний вплив на довкілля та підлягають оцінці впливу на довкілля, включає, зокрема, і потужності для вирощування хутрових тварин (більш як 1 тис.

голів основного стада).

Крім того, проектом закону пропонується посилити відповідальність за жорстоке поводження з тваринами.

Так, у Кодексі України про адміністративні правопорушення встановлюється, що жорстоке поводження з тваринами тягне за собою накладення штрафу від 300 до 500 (нині - від 200 до 300) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією тварини, якщо перебування тварини у власника становить загрозу для її життя або здоров’я.

Ті самі дії, вчинені стосовно двох і більше тварин, або групою осіб, або особою, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню за таке саме порушення, пропаганда жорстокого поводження з тваринами, тягнуть за собою накладення штрафу від 500 до 700 (нині - від 300 до 500) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або адміністративний арешт на строк до 15 діб з конфіскацією тварини, якщо перебування тварини у власника становить загрозу для її життя або здоров’я.

Пропонується, аби цей закон набирав чинності з 1 січня 2023 року.

При цьому Кабінет міністрів має протягом одного року з дня опублікування цього закону забезпечити розробку та прийняття Державної програми з розвитку виробництва хутра в Україні на період до 1 січня 2028 року.

Як зазначається у пояснювальній записці до законопроекту, він передбачає вдосконалення правових норм, які регулюють здійснення господарської діяльності з розведення, вирощування та утримання хутрових тварин з метою виробництва хутра, а також приведення таких норм у відповідність з європейським законодавством.

#хутряні вироби.

Источник материала
Поделиться сюжетом