На «Інтері» вийшов випуск «Корисної програми», присвячений червоній рибі.
Які з видів риби сімейства лососевих вважаються більш смачними, а які - корисними? Як вибрати якісну і безпечну сьомгу, форель, лосося і горбушу? Який вид більше підходить для смаження, який - для соління, а який - для приготування суші? І чи правда, що регулярне вживання цього продукту допомагає зберегти красу і дарує довголіття? У студії ток-шоу ведучий Олександр Лук'яненко і експерти програми розібралися, як правильно вибирати червону рибу і в чому її користь для нашого здоров'я.
Серед безлічі продуктів харчування є дійсно унікальні за своїми властивостями.
До таких продуктів належить і червона риба.
5 вагомих причин їсти її частіше:.
Червона риба підвищує імунітет.
Зміцнює суглоби, серце і судини.
Знижує рівень холестерину в крові.
Заряджає енергією і знімає стрес.
Зберігає молодість.
«Вживаючи червону рибу, ви забезпечуєте свій організм всіма необхідними для здоров'я речовинами, - розповідає ведучий ток-шоу «Корисна програма» Олександр Лук'яненко.
- Червона риба багата жирними кислотами омега-3, які знижують ризик атеросклерозу, рівень холестерину, роблять шкіру еластичною, а волосся сяючими, плюс - допомагають боротися із запаленнями і зміцнюють імунітет.
Червона риба є одним з кращих джерел білка і амінокислот, вона містить багато вітаміну D, позитивно впливає на роботу нервової системи, а також калій і фосфор, які уповільнюють процеси старіння і зміцнюють кістки.
До речі, дослідження вчених показали, що саме омега-3 є основною причиною довголіття ескімосів Гренландії, а вони за своє життя з'їдають дуже багато червоної риби».
За словами Дмитра Загуменного, голови Асоціації українських імпортерів риби і морепродуктів, всіх лососевих можна розділити на дві групи: тихоокеанську - кижуч, нерки, сіма, чавичі, горбуша і кета, і атлантичну - сьомга і лосось.
«Тихоокеанська - це дика риба, яка живе в природному середовищі існування і змушена самостійно добувати собі їжу.
Вона більше рухається, долає тисячі кілометрів у пошуках їжі і подальшого нересту, тому менш жирна, її м'ясо більш щільне.
А ось атлантична - наприклад, норвезький та швейцарський лосось - менш рухлива, тому його вигідніше вирощувати на фермах: він швидше набирає вагу.
Жирна сьомга і лосось містять більше омега-3.
Але в горбуші чимало корисних речовин, наприклад, в ній більше вітаміну D, важливого для імунітету, мозку і серця», - пояснює фахівець.
Червона риба - унікальний продукт, який рекомендується їсти абсолютно всім: жінкам, чоловікам, дітям (старше 3 років) і літнім людям.
Щоб отримати максимальну користь, фахівці радять вживати її в їжу регулярно, 2-3 рази на тиждень.
«Найкорисніша риба - свіжа.
Під впливом високої температури, сольових розчинів і «хімії» відбувається окислення жирних кислот і руйнуються вітаміни, - пояснює лікар-інфекціоніст Євгенія Менжуліна.
- Але є одне важливе доповнення: не всю червону рибу можна вживати в сирому вигляді.
Проводилися дослідження, які показали, що тихоокеанські сорти риби більше схильні до паразитозу (зараження гельмінтами), тому перед вживанням її бажано піддавати термічній обробці, глибокому заморожуванню або просолити спеціальними солями.
А ось норвезьку і шотландську рибу, вирощену на фермах в штучних умовах, можна вживати і в сирому вигляді, вона використовується для популярних сьогодні суші та ролів.
У будь-якому випадку, з рибою вітаміни потрапляють в наш організм у вигляді натурального продукту.
І засвоюються набагато краще, ніж синтезовані капсули».
Звичайно, корисною є тільки якісна червона риба.
Щоб уникнути отруєння, експерти радять підходити до її вибору дуже серйозно.
«В першу чергу, риба не повинна мати неприємного запаху, - розповідає експерт з якості та безпеки продуктів харчування Олена Сидоренко.
- Другий важливий індикатор якості - очі риби.
Вони повинні бути світлими, опуклими, блискучими.
Якщо у риби мутні, затягнуті плівкою, що впали очі, - вона давно лежить на прилавку.
Зябра у червоної риби можуть бути різного кольору - від рожевих до червоних, але важливо, щоб вони були рівномірно забарвлені і без слизу.
Сіруваті або зелені зябра говорять про те, що риба підозрілої свіжості.
Також попросіть продавця натиснути пальцем на м'якоть риби.
Вона повинна бути достатньо пружною і швидко відновлювати форму.
Пам'ятайте: зіпсовану рибу в їжу вживати не можна, ви дуже ризикуєте здоров'ям».