Експерти розповіли про унікальну користь від вживання червоної риби
Експерти розповіли про унікальну користь від вживання червоної риби

Експерти розповіли про унікальну користь від вживання червоної риби

На «Інтері» вийшов випуск «Корисної програми», присвячений червоній рибі.

Які з видів риби сімейства лососевих вважаються більш смачними, а які - корисними? Як вибрати якісну і безпечну сьомгу, форель, лосося і горбушу? Який вид більше підходить для смаження, який - для соління, а який - для приготування суші? І чи правда, що регулярне вживання цього продукту допомагає зберегти красу і дарує довголіття? У студії ток-шоу ведучий Олександр Лук'яненко і експерти програми розібралися, як правильно вибирати червону рибу і в чому її користь для нашого здоров'я.

Серед безлічі продуктів харчування є дійсно унікальні за своїми властивостями.

До таких продуктів належить і червона риба.

5 вагомих причин їсти її частіше:.

Червона риба підвищує імунітет.

Зміцнює суглоби, серце і судини.

Знижує рівень холестерину в крові.

Заряджає енергією і знімає стрес.

Зберігає молодість.

«Вживаючи червону рибу, ви забезпечуєте свій організм всіма необхідними для здоров'я речовинами, - розповідає ведучий ток-шоу «Корисна програма» Олександр Лук'яненко.

- Червона риба багата жирними кислотами омега-3, які знижують ризик атеросклерозу, рівень холестерину, роблять шкіру еластичною, а волосся сяючими, плюс - допомагають боротися із запаленнями і зміцнюють імунітет.

Червона риба є одним з кращих джерел білка і амінокислот, вона містить багато вітаміну D, позитивно впливає на роботу нервової системи, а також калій і фосфор, які уповільнюють процеси старіння і зміцнюють кістки.

До речі, дослідження вчених показали, що саме омега-3 є основною причиною довголіття ескімосів Гренландії, а вони за своє життя з'їдають дуже багато червоної риби».

За словами Дмитра Загуменного, голови Асоціації українських імпортерів риби і морепродуктів, всіх лососевих можна розділити на дві групи: тихоокеанську - кижуч, нерки, сіма, чавичі, горбуша і кета, і атлантичну - сьомга і лосось.

«Тихоокеанська - це дика риба, яка живе в природному середовищі існування і змушена самостійно добувати собі їжу.

Вона більше рухається, долає тисячі кілометрів у пошуках їжі і подальшого нересту, тому менш жирна, її м'ясо більш щільне.

А ось атлантична - наприклад, норвезький та швейцарський лосось - менш рухлива, тому його вигідніше вирощувати на фермах: він швидше набирає вагу.

Жирна сьомга і лосось містять більше омега-3.

Але в горбуші чимало корисних речовин, наприклад, в ній більше вітаміну D, важливого для імунітету, мозку і серця», - пояснює фахівець.

Червона риба - унікальний продукт, який рекомендується їсти абсолютно всім: жінкам, чоловікам, дітям (старше 3 років) і літнім людям.

Щоб отримати максимальну користь, фахівці радять вживати її в їжу регулярно, 2-3 рази на тиждень.

«Найкорисніша риба - свіжа.

Під впливом високої температури, сольових розчинів і «хімії» відбувається окислення жирних кислот і руйнуються вітаміни, - пояснює лікар-інфекціоніст Євгенія Менжуліна.

- Але є одне важливе доповнення: не всю червону рибу можна вживати в сирому вигляді.

Проводилися дослідження, які показали, що тихоокеанські сорти риби більше схильні до паразитозу (зараження гельмінтами), тому перед вживанням її бажано піддавати термічній обробці, глибокому заморожуванню або просолити спеціальними солями.

А ось норвезьку і шотландську рибу, вирощену на фермах в штучних умовах, можна вживати і в сирому вигляді, вона використовується для популярних сьогодні суші та ролів.

У будь-якому випадку, з рибою вітаміни потрапляють в наш організм у вигляді натурального продукту.

І засвоюються набагато краще, ніж синтезовані капсули».

Звичайно, корисною є тільки якісна червона риба.

Щоб уникнути отруєння, експерти радять підходити до її вибору дуже серйозно.

«В першу чергу, риба не повинна мати неприємного запаху, - розповідає експерт з якості та безпеки продуктів харчування Олена Сидоренко.

- Другий важливий індикатор якості - очі риби.

Вони повинні бути світлими, опуклими, блискучими.

Якщо у риби мутні, затягнуті плівкою, що впали очі, - вона давно лежить на прилавку.

Зябра у червоної риби можуть бути різного кольору - від рожевих до червоних, але важливо, щоб вони були рівномірно забарвлені і без слизу.

Сіруваті або зелені зябра говорять про те, що риба підозрілої свіжості.

Також попросіть продавця натиснути пальцем на м'якоть риби.

Вона повинна бути достатньо пружною і швидко відновлювати форму.

Пам'ятайте: зіпсовану рибу в їжу вживати не можна, ви дуже ризикуєте здоров'ям».

Источник материала
Поделиться сюжетом