ЄК рекомендувала "Газпрому" довгостроковий контракт по газу з Україною – "Нафтогаз"
ЄК рекомендувала "Газпрому" довгостроковий контракт по газу з Україною – "Нафтогаз"

ЄК рекомендувала "Газпрому" довгостроковий контракт по газу з Україною – "Нафтогаз"

13:44, 19 листопада 2019.

Енергетика.

16.

У "Нафтогазі" також назвали фейком інформацію, що Європейська комісія нібито рекомендувала Україні закуповувати газ напряму в Росії.

Європейська комісія рекомендувала "Газпрому" укласти довгостроковий контракт на транзит газу за європейськими правилами, з новим українським оператором газотранспортної системи, і не давала Україні рекомендацій напряму купувати газ у Росії.

Про це заявили в НАК "Нафтогаз України", коментуючи інформацію російських ЗМІ, які написали про те, що Європейська комісія рекомендувала Україні закуповувати газ напряму з Росії.

"Єврокомісія рекомендувала "Газпрому" укласти довгостроковий контракт, на значний обсяг, за європейськими правилами і з новим українським оператором ГТС.

Тому що це відповідає комерційним інтересам усіх сторін і забезпечує енергетичну безпеку Європи.

Це правда", - сказано в повідомленні.

При цьому в прес-службі зазначили, що заяви російських ЗМІ про нібито підтримку Єврокомісією політичного тиску Росії неправдиві.

"А ось ці спроби російських державних ЗМІ переконати когось у тому, що ЄС підтримує прагнення Росії отримати контракт з допомогою політичного тиску - неправда.

У "Нафтогазі" також назвали фейком інформацію про рекомендації ЄК Україні закуповувати газ напряму в Росії.

"Фейк: "БРЮССЕЛЬ, 19 листопада.

Єврокомісія рекомендувала Україні закуповувати газ з Росії напряму в обсязі близько 15 мільярдів кубометрів на рік, скоротивши дорогі реверсні поставки.

Як повідомляв УНІАН, 15 листопада президент Росії Володимир Путін заявив про готовність знизити ціну на газ для України на 20-25%.

На що виконавчий директор НАК "Нафтогаз України" Юрій Вітренко відповів, що запропонована Росією ціна російського газу для України на 20-25% нижче не є знижкою, оскільки "Газпром" при прямих поставках не платить за його транспортування.

При цьому топ-менеджер НАК підкреслив, що знижка 20-25%, враховуючи майбутні обсяги імпорту газу, не зможе реалістично компенсувати відмову від 3 мільярдів доларів, які має сплатити "Газпром" за рішенням Стокгольмського арбітражу.

#транзит газу#Нафтогаз і Газпром#транзит газу в Європу.

Источник материала
Поделиться сюжетом