Виведення «Північного потоку-2» з-під дії газової директиви ЄС дозволить «Газпрому» зловживати монополією - Гончарук
Виведення «Північного потоку-2» з-під дії газової директиви ЄС дозволить «Газпрому» зловживати монополією - Гончарук

Виведення «Північного потоку-2» з-під дії газової директиви ЄС дозволить «Газпрому» зловживати монополією - Гончарук

22:52, 19 листопада 2019.

Енергетика.

Такий розвиток подій український прем’єр назвав недопустимим.

Можливі дії німецького незалежного регулятора по преференційному виведенню газопроводу «Північний поток-2» з-під дії газових директив Європейського Союзу нададуть російському «Газпрому» можливість зловживати своїм монопольним становищем.

Про це під час зустрічі з міністром закордонних справ Німеччини Гайко Маасом заявив прем’єр-міністр Олексій Гончарук, повідомляє прес-служба Кабінету міністрів.

«У разі преференційного виведення газопроводу з-під дії газових директив ЄС «Газпром» отримує можливість для зловживання своїм монопольним становищем… Однак ми отримуємо тривожні сигнали щодо можливого виключення «Північного потоку-2» з-під дії консенсусної директиви ЄС німецьким незалежним регулятором.

Такий розвиток подій вважаю неприпустимим», - сказав прем’єр.

Гончарук переконаний, що «Північний потік-2» є політичним, а не бізнес-проектом, який спрямований на посилення впливу РФ на європейські країни.

Також прем'єр зазначив, що наша країна розраховує на участь Німеччини у складних перемовинах з РФ, яка «сприятиме продовженню транзиту російського газу до Європи через Україну на розумних умовах та європейських практиках».

Довідка УНІАН.

Проектом «Північний потік-2» передбачене будівництво і робота двох гілок газопроводу загальною потужністю 55 млрд кубометрів газу на рік від узбережжя Росії через Балтійське море до Німеччини.

Новий трубопровід в обхід України планується побудувати поруч з уже існуючим «Північним потоком-1» до кінця 2019 року.

Наприкінці березня - початку квітня 2018 року компанія Nord Stream 2 (оператор проекту будівництва газопроводу «Північний потік-2») отримала дозвіл на будівництво газопроводу від Німеччини і Фінляндії, а в червні - від Швеції.

Наприкінці жовтня цього року Данське енергетичне агентство видало дозвіл на будівництво газопроводу "Північний потік-2" на континентальному шельфі на південний схід від Борнхольма (острів в Данії) протяжністю 147 км.

Засновником компанії Nord Stream 2 AG є «Газпром».

Фінансування проекту ведуть європейські компанії - французька Engie, австрійська OMV, британсько-нідерландська Shell, німецькі Uniper і Wintershall.

Україна виступає проти будівництва «Північного потоку-2».

#Газпром#Північний потік-2#Олексій Гончарук.

Источник материала
Поделиться сюжетом