Вчені з Єльського університету вирішили перевірити дію кетогенної дієти для захисту від вірусу грипу.
Суть дослідження.
Першу групу гризунів годували за принципом кетогенної дієти, їх раціон включав 90% жирів,9% білка і 1% вуглеводів.
Другу групу гризунів годували за типом стандартної дієти – 18% жирів, 58% вуглеводів і 24% білків.
Таке харчування тривало впродовж тижня, а тоді мишей заразили вірусом грипу.
Миші, харчування яких базувалося на принципах кетогенної дієти, виявилися менш уразливими до вірусу в порівнянні з гризунами зі звичайним раціоном.
Виявилося, що у них активізувалося підмножина імунних гамма-дельта-Т-клітин в легенях, які раніше вчені не пов'язували з імунною реакцією на грип.
Аби підтвердити дію захисного механізму, дослідники вивели ГМО-мишей без гена, що кодує гамма-дельта-Т-клітини.
У них кетогенна дієта не забезпечувала захисту від вірусу.
А відтак, саме виявлені вченими клітини протистояли грипу.
Організм мишей спалював жир для виробництва кетонових тіл з їжі.
Як свідчать вчені, саме це може живити імунну систему для боротьби з інфекцією грипу.
Принципи кетогенної дієти.
Як відомо, кетогенна дієта розроблялася для профілактики епілептичних припадків у дітей.
Кетогенна дієта – що це?.
Кетогенна дієта – це дієта з дуже високим вмістом жиру, помірним вмістом білка і дуже низьким вмістом вуглеводів.
Дотримуючись цієї дієти, 75% калорій поступають з жиру, 20% калорій з білка, і близько 5% калорій з вуглеводів.
Обирайте здорові жири до свого харчового меню.
Продукти, які складають кето-раціон:.
жирні горіхи і насіння: кешью, горіхи макадамії, насіння гарбуза;.
цілі яйця;.
жирний сир;.
яловичина: портерхаус, філе-міньйон, рібай;.
курятина: стегна і ніжки;.
овочі: шпинат і інша зелень, брокколі, спаржа, капуста, гриби, болгарський перець;.
оливкова олія;.
вершковий сир;.
жирна риба: лосось, макрель, сардини, анчоуси;.
курячий бульйон.