Євросоюз чекає від України забезпечення виплат пенсій і виборчого права для жителів ОРДЛО
Євросоюз чекає від України забезпечення виплат пенсій і виборчого права для жителів ОРДЛО

Євросоюз чекає від України забезпечення виплат пенсій і виборчого права для жителів ОРДЛО

Річард Тіббельс.

Европейский социально-экономический комитет.

У Євросоюзі чекають від української влади забезпечення соціальної підтримки громадянам в ОРДЛО, включаючи виплату пенсій та гарантії виборчих прав.

Про це заявив глава відділу з відносин з країнами "Східного партнерства" зовнішньополітичної служби ЄС Річард Тіббельс на засіданні делегації Європарламенту з асоціації з Україною в Брюсселі 21 листопада, повідомляє Deutsche welle.

"Ми думаємо, що ще є речі, які Україна може зробити.

А саме, посилити підтримку у соціальних питаннях, таких як виплата пенсій громадянам на непідконтрольних уряду територіях і виборчі права внутрішньо переміщених осіб", - заявив Тіббельс.

Європейський чиновник нагадав, що Україна нещодавно пообіцяла Євросоюзу прийняти закон про виборчі права таких осіб до кінця року.

Разом з тим, Тіббельс висловив повну підтримку роботі "нормандської четвірки" і Тристоронньої контактної групи в Мінську.

Він додав, що Брюссель очікує і від Росії значущих кроків для просування мінського процесу, їх Москва могла б здійснити вже на саміті "нормандської четвірки", запланованому на 9 грудня в Парижі.

Євросоюз також з надією очікує завершення імплементації мінських домовленостей в Україні.

Тоді ЄС буде готовий грати провідну роль у відбудові Донбасу.

Як відомо, внутрішньо переміщені особи не можуть голосувати на виборах народних депутатів України за мажоритарною системою, а ні на місцевих виборах.

А для голосування на виборах президента чи до Верховної Ради за партійними списками, їм треба звертатися до виборчих комісій для тимчасової зміни голосування.

Для отримання пенсій жителям ОРДЛО необхідно приїжджати на підконтрольну уряду територію.

Більш того, якщо вони хочуть продовжувати отримувати пенсії, то вони не можуть перебувати на території ОРДЛО понад 60 днів поспіль.

Правозахисники неодноразово критикували таку політику як дискримінаційну.

Источник материала
Поделиться сюжетом