Трибунал дав Україні півроку на підготовку меморандуму про порушення РФ конвенції ООН - МЗС
Трибунал дав Україні півроку на підготовку меморандуму про порушення РФ конвенції ООН - МЗС

Трибунал дав Україні півроку на підготовку меморандуму про порушення РФ конвенції ООН - МЗС

23:46, 22 листопада 2019.

Політика.

Арбітражний трибунал визначив назву справи щодо захоплення Росією в листопаді 2018 року українських військових кораблів – «Спір щодо затримання трьох українських військово-морських кораблів та членів їхніх екіпажів».

Арбітражний трибунал надав Україні 6 місяців на підготовку меморандуму про порушення Росією Конвенції Організації Об'єднаних Націй з морського права, незважаючи на повернення захоплених кораблів.

Про це у Facebook повідомила заступник міністра закордонних справ України з питань європейської інтеграції Олена Зеркаль.

"Ми отримали перший процедурний наказ Арбітражного трибуналу, яким затверджено правила призначення, регламент та графік роботи арбітражу.

І від сьогодні наша справа має назву: "Спір щодо затримання трьох українських військово-морських кораблів та членів їхніх екіпажів", - повідомила вона.

Зеркаль наголосила, що для української сторони було дуже важливо зафіксувати в назві не лише порушення Росією норм міжнародного права, але і відобразити, що цей спір стосується 24-х українських моряків, які провели 9 місяців у в'язниці.

"І Арбітраж нас почув", - підкреслила вона.

"Позитивом можна вважати і те, що РФ не вдалося затягнути нас і Арбітраж у тривалий та багатоступеневий процес.

Відповідно до розкладу, ми маємо подати свій Меморандум за 6 місяців, але ніхто не заважає нам підготувати та подати його раніше.

І від моменту подачі нами Меморандуму у росіян буде 3 місяці для того, щоб скористатись своїм правом і висловити заперечення щодо юрисдикції – зіграти в їхню улюблену гру оспорювання права Арбітражу розглядати цю справу, використовуючи вже зрозумілу лінію, яку вони безрезультатно намагалися нав'язати суддям в Гамбурзі щодо виключення з їхньої компетенції військової діяльності.

Оскільки, військова діяльність відповідно до заяви, зробленої Росією до Конвенції, виключена з юрисдикції як Міжнародного трибуналу з морського права, так і Арбітражного трибуналу", - заявила Зеркаль.

При цьому дипломат заявила, що в України є право прокоментувати заперечення росіян і звернутися до Арбітражу з проханням їх відхилити.

Українська позиція полягає в тому, що визначити питання юрисдикції у цій справі окремо від розгляду фактів неможливо.

"Відповідно, Арбітраж має визначити, чи дійсно є підстави для розділення процесу на 2 стадії (юрисдикційну та по суті) та прийме рішення щодо подальших стадій розгляду справи.

У разі прийняття рішення щодо розділення процесу на 2 стадії ми отримаємо 3 місяці на підготовку відповіді на російські заперечення.

Якщо розділення не відбудеться, то росіяни будуть змушені подати свій контр-меморандум протягом 6 місяців від дати винесення Арбітражем рішення про відхилення розгляду попередніх заперечень РФ на юрисдикційній стадії", - заявила вона.

Разом з тим, Арбітраж також визначив, що письмові позиції сторін будуть оприлюднені в момент початку усних слухань.

Крім того, промови агентів будуть відкритими, а щодо доступу громадськості до решти слухань, рішення будуть прийняті Арбітражем додатково напередодні слухань.

"Отже, РФ не вдасться приховати факти та свої порушення від широкого загалу та спотворити історію", - наголосила Зеркаль.

"Звісно, ця справа не буде дуже швидкою, але впевнена, що за Гідність і Свободу треба боротись до кінця! Метою є визнання РФ країною, що порушує військові імунітети та отримання належної компенсації", - заявила Зеркаль.

Як повідомляв УНІАН, Арбітражний трибунал у Гаазі 21 листопада заслухав позиції України і Росії щодо процесуальних аспектів подальшого розвитку справи щодо імунітету 3 українських військових кораблів.

#ООН#Росія#кораблі.

Источник материала
Поделиться сюжетом