Що буде з транзитом російського газу: Коболєв розповів про три сценарії
Що буде з транзитом російського газу: Коболєв розповів про три сценарії

Що буде з транзитом російського газу: Коболєв розповів про три сценарії

18:42, 05 грудня 2019.

Енергетика.

14.

За його словами, є й негативний варіант - коли, незважаючи на комерційну доцільність і логіку ринку, "Газпром" контракт не підпише.

Голова "Нафтогазу" Андрій Коболєв заявив, що в ситуації з транзитом російського газу після 31 грудня 2019 року є кілька варіантів розвитку подій: позитивний, негативний і проміжний.

Про це він розповів в інтерв'ю liga.

"Ми, звичайно ж, хочемо, щоб реалізувався позитивний варіант, за якого "Газпром" і новий оператор ГТС, відокремлений від "Нафтогазу", зможуть підписати новий контракт про транзит газу і продовжити транспортування через Україну на нових, європейських умовах", - підкреслив Коболєв.

За його словами, є й негативний варіант - коли, незважаючи на комерційну доцільність і логіку ринку, "Газпром" такий контракт не підпише.

"На користь цього варіанту свідчать створені в Європі "Газпромом" та іншими російськими компаніями величезні запаси газу.

Ці запаси в умовах кризи зростуть в ціні, на чому ці компанії зможуть пристойно заробити", - сказав він.

"Проміжний сценарій: через деякий час стане очевидно, що святе місце порожнім не буває, що частку "Газпрому" на європейському ринку займають інші, і йому доведеться повернутися до нового оператора ГТС і домовлятися про транзит", - додав Коболєв.

На його думку, останній варіант є найбільш ймовірним.

Як повідомляв УНІАН, 9 грудня запланована зустріч голів держав «нормандського формату» (України, Німеччини, Франції та РФ), де, як очікується, також будуть обговорюватися газові питання.

Раніше міністр енергетики та захисту навколишнього середовища України Олексій Оржель допустив, що черговий раунд тристоронніх газових переговорів між Україною, Росією і Європейським Союзом відбудеться 5 грудня, однак переговори не відбулися.

Останні тристоронні переговори щодо транзиту газу через територію України з 1 січня 2020 року відбулися 28 жовтня в Брюсселі.

Попередня зустріч відбулася 19 вересня.

Діючий транзитний контракт України з російським «Газпромом» був укладений в 2009 році терміном на 10 років.

Після його завершення (до 2020 року) російський монополіст планує максимально скоротити транзит свого газу через територію України.

#Коболєв#транзит газу.

Источник материала
Поделиться сюжетом